Εναγωνίως ψάχνει για μια πρόσκληση, εκτός Τουρκίας, για να πάει ως «πρόεδρος» πιστεύοντας ότι αυτό θα του ανοίξει το δρόμο προς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ενώ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την ελπίδα να λάβει πρόσκληση από την Κιργισία αφού δεν προσκλήθηκε από το Καζακστάν για τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Yetkin Report» ο Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) αναφέρθηκε αρχικά στην πρόκληση Ιλχάμ Αλίγιεφ για να παραστεί στη συνάντηση των τουρκικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα τον Ιούλιο. Αυτό, είπε, είναι σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της προβολής του κατοχικού καθεστώτος: «Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που έγινε ομόφωνα δεκτό μετά από πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι το Καζακστάν δεν τον προσκάλεσε όταν διοργάνωνε τη σύνοδο κορυφής, εκφράζοντας και το παράπονο ότι αυτό το γεγονός επέστρεψε «στην ελληνοκυπριακή πλευρά να δηλώνει ότι κατάφερε να το αποτρέψει». Συνέχισε λέγοντας πως «περιμένουμε την πρόσκληση την Κιργισία για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Θα πάμε στο Αζερμπαϊτζάν με χαρά». Και στο  τέλος παραδέχθηκε πως «η αναγνώριση δεν είναι εύκολη…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τατάρ ανέφερε πως «ο αγώνας μας για την αναγνώριση δεν είναι εύκολος, αλλά μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με βάση την κυριαρχία, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ορατότητα, η αποδοχή και η οικονομική δομή της ΤΔΒΚ. Αυτό θα ενισχύσει το έδαφος και θα δώσει στο λαό μας ελπίδα για το μέλλον.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας γι’ αυτό με αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι μαζί μας. Ναι, λόγω αυτών των εμπάργκο, οι νέοι μας έχουν δυσκολίες, οι αθλητές μας έχουν δυσκολίες, υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε ισότιμα και ελεύθερα στη δική μας γη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση όσον αφορά την επάνοδό του στο τραπέζι των συνομιλιών: «Δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που αγνοεί την κυριαρχική ισότητά μας. Διεκδικούμε την κυριαρχική ισότητα μας, την οποία ονομάζουμε εγγενές κεκτημένο δικαίωμα για λύση δύο κρατών».

Κατά τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων «η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής. Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Θέλουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών όπου ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός θα ζουν δίπλα-δίπλα».

Όσο δε την ιστορία του Κυπριακού ο Τατάρ ανέφερε: «Μιλούν για την κυπριακή κρίση. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο από το 1974. Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κανενός δεν έσπασε η μύτη. Για ποια κρίση μιλάνε στην Κύπρο όταν στην περιοχή υπάρχει αιματοχυσία; Η συμφωνία του 1960 ήταν μια καλή συμφωνία παρά ταύτα, αλλά η συμφωνία του 1960 παραβιάστηκε πρώτα το 1963 με τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων και μετά το 1974 με το πραξικόπημα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης που απορρέει από τη συνθήκη εγγύησης με την επιχείρηση ειρήνης για να προστατεύσει τον τουρκοκυπριακό λαό. Τώρα λέμε ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από τη Συμφωνία του 1960».

Φιλελεύθερος