Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 29 Φεβρουαρίου 2024

Μολδαβία: Αυξάνεται η ανησυχία στη Δύση για ενδεχόμενη επέμβαση των Ρώσων στην Υπερδνειστερία

Μολδαβία: Αυξάνεται η ανησυχία στη Δύση για ενδεχόμενη επέμβαση των Ρώσων στην Υπερδνειστερία

Η Ρωσία έχει ήδη μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην Υπερδνειστερία

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της αυτονομιστικής περιοχής απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία την Τετάρτη για «προστασία» έναντι της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε λέγοντας ότι η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας – αποκαλώντας τους «συμπατριώτες» – είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας και ότι θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα, δήλωσε το υπουργείο στο RIA Novosti.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί στην ομιλία του για την κατάσταση στη χώρα – μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα και των στόχων της Ρωσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την Υπερδνειστερία, μια περιοχή στην ανατολική Μολδαβία, την οποία η Ρωσία υποστηρίζει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι αυτοανακηρυχθείσες φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη συνέδριο ανώτερων αξιωματούχων, στο οποίο ζήτησαν από τη Μόσχα να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία της από μια υποτιθέμενη απειλή από τη Μολδαβία, η οποία στοχεύει στην επανένταξη της περιοχής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μολδαβίας απέρριψε χθες τη δήλωση ως «προπαγάνδα», με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει ότι «σε αυτό το σημείο, θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα και σταθερά – δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας»

«Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε ότι η περιοχή της Υπερδνειστερίας είναι ευθυγραμμισμένη με τον στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας της Μολδαβίας. Πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός προπαγάνδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Βόδα.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την εξέλιξη με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ να δηλώνει την Τετάρτη ότι «Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί».

«Oι επαναλαμβανόμενες φήμες σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να προσαρτήσει την περιοχή ίσως αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να αυξήσει τις πολιτικές εντάσεις στη Μολδαβία πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου του 2024, οι οποίες ενδέχεται να διεξαχθούν μαζί με ένα δημοψήφισμα για την επιδίωξη ένταξης στην ΕΕ», σημείωσε ο σύμβουλος γεωπολιτικής ΝΑ και Ανατολικής Ευρώπης, Άντριους Τούρσα.

Η Ρωσία έχει ήδη μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην Υπερδνειστερία και στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Βέβαια, είναι πιθανό ότι η Ρωσία θα δικαιολογήσει την κίνηση λέγοντας ότι ενεργεί για να προστατεύσει τους πολίτες της. Η ίδια τακτική έχει χρησιμοποιηθεί στην ανατολική Ουκρανία με την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ και στην περίπτωση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αποσχισθέντων περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις οδήγησαν σε πόλεμο…

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube