Τούτο μας έλειψε! Να γράφουμε για ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να βρίζουμε αντί να είμαστε κόσμιοι και να μας μιλά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις ποινές που προβλέπονται όταν αποκαλύπτονται απόρρητες επιστολές. Ξέρετε γιατί θα έπρεπε να βρίζουμε; Διότι, ξανά και ξανά και ξανά φορτώνουν στις πλάτες μας εκατομμύρια και θέλουν να τα βαφτίζουν απόρρητα για να σιωπούμε.

Έβαλαν μια κοινοπραξία (εταιρεία CPP),  κινεζικών, ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων (το πάνω χέρι το έχει η κινεζική εταιρεία, είναι και κρατική), να κατασκευάσει τον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό για να μεταφέρεται στην ΑΗΚ για ηλεκτροπαραγωγή. Με την ελπίδα να πέσει κάπως το κόστος στους λογαριασμούς, που έρχονται κάθε δίμηνο και παθαίνουμε σοκ όταν τους βλέπουμε. Κόστος του έργου €500 εκατομμύρια.

Το έργο που έπρεπε να παραδοθεί το Σεπτέμβρη του 2022 (τα συμβόλαια υπογράφτηκαν το 2019), ακόμα δεν βρίσκεται ούτε στα μισά. Απανωτές καθυστερήσεις και αυξήσεις στο κόστος. Πληρώνουν οι πολίτες χωρίς να το ξέρουν και χωρίς όφελος. Παρά τις απανωτές καθυστερήσεις, πληρώσαμε και επιπρόσθετα ποσά (€25εκατομμύρια, για παράδειγμα, λόγω αύξησης της αξίας του χάλυβα, τότε με τον κορωνοϊό) και με την απειλή ότι θα εγκαταλείψουν το έργο και θα επέλθει χάος.

Τα λέει κουκιά καθαρισμένα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρεται και σε «πολύ σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση του εθνικής σημασίας έργου από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και την τότε διοίκηση του Υπουργείου Ενέργειας», διότι προχώρησαν «παρά τις επανειλημμένες γραπτές προειδοποιήσεις του Γενικού Ελεγκτή για σοβαρές παρανομίες και κινδύνους για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας (…) επικαλούμενοι το επείγον του έργου».

Προχώρησαν, λοιπόν, και τώρα βρισκόμαστε στο διαιτητικό δικαστήριο (στο Λονδίνο) με την κοινοπραξία η οποία ζητά από τη Δημοκρατία άλλα €200 εκατομμύρια. Για καθυστερήσεις κι άλλους λόγους που οφείλονται, λένε, σ΄ εμάς. Διακόσια εκατομμύρια! Κι επιπλέον, το πλοίο που θα φέρνει το αέριο το αγοράσαμε (άλλες δεκάδες εκατομμύρια), το πήρε η κοινοπραξία να κάνει τις μετατροπές, αλλά το έχει «ενέχυρο» μέχρι να συμφωνήσουμε πόσα επιπλέον θα τους δώσουμε.

Αντί από το Σεπτέμβρη του 22, που έπρεπε να παραλάβουμε το έργο, να πληρώνουν και πρόστιμο για τις καθυστερήσεις κινδυνεύουμε να πληρώσουμε εμείς πολλά παραπάνω και χωρίς να γίνει το έργο.

Για να γίνει πιο κατανοητό να σημειώσω μόνο αυτό: Στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε η κατασκευή τερματικού (ίδια δουλειά, δηλαδή) τον Μάιο του 2022. Η δουλειά τελείωσε και σήμερα Παρασκευή θα αφιχθεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο φορτίο LNG (υγροποιημένο αέριο) στις νέες εγκαταστάσεις. Εμείς, οι πανέξυπνοι, τα σαΐνια, τα κάναμε ακόμα μια φορά μούσκεμα και δεν έχουμε ιδέα μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να έχουμε ηλεκτρισμό από μαζούτ και να πληρώνουμε €300 εκατομμύρια το χρόνο για τους ρύπους.

Ο Χρύσανθος Μανώλη, που παρακολουθεί από κοντά αυτό το θέμα, έγραψε χτες στον Φιλελεύθερο ότι ο υπουργός Ενέργειας έστειλε απόρρητη επιστολή στη Βουλή και ενημερώνει ότι οι Κινέζοι απειλούν να πάρουν μέτρα αν συνεχιστεί η διαρροή πληροφοριών για τη διαδικασία της διαιτησίας. Θέλουν να πληρώσουμε άλλα €200 εκατομμύρια, να μην έχουμε το έργο, να μην έχουμε φυσικό αέριο και να κλείσουμε και το στόμα μας.

Αντί να τρέξουν όλοι τους να δουν τι στο καλό θα κάνουν, έχουμε και τον Εισαγγελέα να παίρνει το αυστηρό του ύφος και να μας προειδοποιεί ότι «η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο είναι ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών». Διευκρίνισε κιόλας ότι «δεν αναφέρεται ειδικά για αυτά τα δημοσιεύματα», ως να ήθελε να μας πει ότι είμαστε και βλάκες από πάνω. Αφού αυτό ειδικά ήταν το θέμα της συζήτησης, η δήλωση ήταν γενικά και αόριστα! Ας σοβαρευτούμε και λίγο σε αυτό τον τόπο.

Φιλελεύθερος