Διπλωματικός συναγερμός σήμανε στη Λευκωσία μετά τις αποκαλύψεις του «Φ» για τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος των Ελληνοκύπριων μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Η κίνηση το καθεστώτος να εμποδίσει την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών καταγγέλθηκε όσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ.

Οι καταγγελίες στις οποίες προέβη προ ημερών η υπουργός Παιδείας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο δεν συνέτειναν στη βελτίωση των συνθηκών αλλά αντίθετα προκάλεσαν την οργή του κατοχικού καθεστώτος. Τη Δευτέρα αξιωματούχοι του καθεστώτος άρχισαν να ελέγχουν τα πάντα στα τρία εγκλωβισμένα σχολεία. Σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο έγινε έλεγχος των βιβλίων, τετραδίων, αιθουσών διδασκαλίας. Έλεγχος έγινε και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικά όλο το διδακτικό υλικό. Ενώ οι εκπαιδευτικοί πέρασαν από «ανάκριση» προκειμένου να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από πλευράς του αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος.

Μετά τις ενέργειες αυτές το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε δράση και κινήθηκε προς κάθε κατεύθυνση καταγγέλλοντας τις προκλήσεις των Τούρκων. Ενημερώθηκε η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ενώ υπήρξε διπλωματική κινητοποίηση. Οι διπλωματικές αποστολή της Δημοκρατίας προχώρησαν σε καταγγελίες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τις τουρκικές ενέργειες υπήρξε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρ5).

Στη Λευκωσία, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε πως είναι από τον περασμένο Μάιο που το κατοχικό καθεστώς έχει απαγορεύσει την «οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου». Η Α. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι οι τελευταίες δράσεις και δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος «απλά επιβεβαιώνουν αυτά που λέγαμε, αυτά που συζητήσαμε σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου». «Εγώ προσωπικά είχα προσκληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τη βοήθεια των Ευρωβουλευτών μας, για να παρουσιάσω αυτή την πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Αυτή την πτυχή του δράματος που ζούμε εδώ και 50 χρόνια φέτος», είπε. Προχθές, πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι από τον περασμένο Μάιο μας έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, ούτε επισκέψεις επιθεωρητών επιτρέπονται, ούτε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο σχολείο τους, ούτε επιδιορθώσεις των κτιρίων τους ή άλλου είδους στήριξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο σε σχέση με το περιστατικό στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις ενέργειες των Τούρκων στο Ριζοκάρπασο και για την αντίδραση της Κυβέρνησης, είπε ότι «οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν άμεσες από την αρχή, έχουμε ενημερωθεί, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν». 

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «εμείς με κάθε ευκαιρία βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη και επαναλαμβάνουμε αυτό που από την αρχή είχαμε πει ότι η πλήρης εφαρμογή όλων των προνοιών της Συναντίληψης είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Ερωτηθείς αν η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει αναφερθεί στη Συναντίληψη κατά τις επαφές της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι επαφές της ήταν περισσότερο για να ενημερωθεί για τις θέσεις των δύο πλευρών. “Αναμένουμε την 11η Μαρτίου που θα είναι και η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο για να συζητηθούν περαιτέρω τα θέματα. Είναι ένα θέμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος προσωπικά, έχει μεταφέρει και έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για το όφελος που θα επέλθει από την εφαρμογή της Συναντίληψης”, ανέφερε.

Κληθείς εξάλλου να πει αν η κ. Ολγκίν θα μεταβεί εκτός από το Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάτι που υπήρχε στις σκέψεις της, αλλά σημείωσε, το πρόγραμμά της  ανακοινώνεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη. “‘Ομως, στο πλαίσιο των επαφών της υπήρχε αυτή η πρόθεση από πλευράς της”, ανέφερε.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης σε καταγγελία του έκανε λόγο για «χιτλερικές μεθόδους στο Ριζοκάρπασο». Καταγγέλλοντας το νέο συμβάν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπέδειξε πως η Κομισιόν «δεν πρέπει να επιδεικνύει ανοχή σε τέτοια σοβαρά ζητήματα». Καλεί την Επιτροπή όπως καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες το κατοχικού καθεστώτος ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς του Ευρωπαίους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Φιλελεύθερος