Κάλεσμα σε Ινδούς επιχειρηματίες απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα γεωγραφικά είναι η φυσική πύλη των επιχειρήσεων της Ινδίας προς την Ε.Ε.

Όπως τόνισε, τα μεγάλα γεωπολιτικά έργα οδηγούν στην Ελλάδα, στην οποία, άλλωστε, ήδη επενδύουν ινδικές εταιρείες.

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία της άμυνας σε όλο τον κόσμο και επεσήμανε ότι είμαστε σε διαδικασία που αναμορφώνουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Μίλησε, δε, για νέες τεχνολογίες, εστιάζοντας στα drones.

Αναφέρθηκε επιπλέον στη ναυτιλία και επεσήμανε ότι «η ναυπηγική μας αναμορφώνεται πλήρως», ενώ έκανε αναφορά στους τομείς του φαρμάκου και των υπηρεσιών.

Μίλησε, επιπλέον, και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και την Ινδία, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται σε μια εποχή που πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα». Στάθηκε επίσης στον τεχνολογικό τομέα, επισημαίνοντας πως και στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αναπτυσσόμενος.

Περισσότεροι Ινδοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θέλουμε να τονώσουμε αυτά που συνδέουν» την Ελλάδα και την Ινδία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Όπως είπε, περισσότεροι Ινδοί εργαζόμενοι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα και μέρος του δυναμικού θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω δεξιότητες, προκειμένου να απασχοληθεί στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές και τον τουρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 10 χρόνια πριν η ανεργία στην Ελλάδα ανερχόταν στο 27%, ενώ τώρα είναι κάτω του 10%.

Ελληνικές επιχειρήσεις στην Ινδία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Ινδία, ενώ επεσήμανε ότι σύντομα είναι πιθανό να υπάρξει απευθείας πτήση που να συνδέει την Ελλάδα με την Ινδία.

Είπε επίσης ότι θα μπορούσαν να γυρίζονται περισσότερες ινδικές ταινίες στην Ελλάδα, όχι μόνο στη Σαντορίνη. «Είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο» σημείωσε.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει πολύ καλή μακροπρόθεσμη οικονομική δυναμική. «Έχουμε πολιτική σταθερότητα ως μέλος της Ε.Ε., έχουμε ξεφύγει από τον λαϊκισμό και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτά τα χρόνια» σημείωσε.

Ναυτεμπορική