Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 17 Φεβρουαρίου 2024

Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες: Η Χαμάς θα «επιβιώσει» ως τρομοκρατική ομάδα μετά τον πόλεμο

Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες: Η Χαμάς θα «επιβιώσει» ως τρομοκρατική ομάδα μετά τον πόλεμο

Δεν θα εξαρθρωθεί εντελώς

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ισραηλινού στρατού κοινοποίησαν έγγραφο σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν οι IDF καταφέρουν να διαλύσουν τη Χαμάς ως οργανωμένη δύναμη στη Γάζα, αυτή θα επιβιώσει ως «τρομοκρατική και αντάρτικη ομάδα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12 που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από το τμήμα έρευνας της υπηρεσίας πληροφοριών των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF), φέρεται επίσης να αναφέρει ότι στη Γάζα υπάρχει ακόμα «αυθεντική υποστήριξη» στο πρόσωπο της Χαμάς.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία ουσιαστική προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την «επομένη ημέρα» στη Γάζα, το έγγραφο προειδοποιεί για μια «βαθιά κρίση» στο θύλακα.

Δημοσιογράφος του Channel 12 ανέφερε ότι το έγγραφο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πολιτικό κλιμάκιο του Ισραήλ, αφού συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από ανώτερους αξιωματικούς των IDF, αξιωματούχους της Σιν Μπετ και μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η «ουσία» είναι ότι το έγγραφο αποτελεί μια προειδοποίηση από αναλυτές των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών ότι «η Χαμάς θα επιβιώσει από αυτή την εκστρατεία [των IDF] ως τρομοκρατική και αντάρτικη ομάδα», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να μειώσει δραματικά την απειλή από τη Χαμάς, η εξάλειψη της ομάδας και της ιδεολογίας της είναι μάλλον αδύνατη.

«Αυτό που έχουμε μάθει μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, είναι ότι με στρατιωτικά και άλλα μέσα μπορείς να έχεις απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των τρομοκρατικών ομάδων να αντλούν πόρους, να εκπαιδεύουν, να στρατολογούν, να σχεδιάζουν και να εκτελούν επιθέσεις», είχε δηλώσει ι Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδεολογία […] πεθαίνει», είπε, μια άποψη που επανέλαβε και πάλι τον περασμένο μήνα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο και διεξήχθη κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου έδειξε ότι το 57% των ερωτηθέντων στη Γάζα πίστευε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν δικαιολογημένη και το 42% των ατόμων στη Λωρίδα υποστηρίζει συνολικά την τρομοκρατική ομάδα.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Channel 12, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube