Weather Icon
Ισραήλ 16 Φεβρουαρίου 2024

Ισραήλ: Κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα

Ισραήλ: Κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα

Τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν παραμένουν Κερέμ Σαλόμ για ημέρες

Το Ισραήλ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να «αυξήσει» τις επιχειρήσεις του για αυτή.

Τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, παραμένουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για ημέρες, ανέφερε το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας, το COGAT, μέσω X (του πρώην Twitter).

Συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες των ποσοτήτων βοήθειας αφού επιθεωρήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και παραμένουν σε ανοικτό χώρο στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης εν αναμονή της παραλαβής και της διανομής τους.

Οργανώσεις αρωγής κατηγορούν τον στρατό του Ισραήλ πως εμποδίζει τη διανομή βοήθειας την ώρα που οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να υποστούν λιμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση το διαψεύδει.

Διπλωμάτες του Ισραήλ επιτίθενται σε κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ διότι δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Ισραηλινοί διπλωμάτες καταφέρθηκαν με εμφανή οργή χθες Πέμπτη εναντίον του βρετανού αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, διότι δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «πολιτικό κίνημα».

«Ντροπή του», ξέσπασε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς μέσω X (του πρώην Twitter), χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς «ναζιστική οργάνωση».

Ο κ. Γκρίφιθς είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News προχθές Τετάρτη, ότι «όπως γνωρίζετε, για εμάς η Χαμάς δεν είναι φυσικά τρομοκρατική οργάνωση. Είναι πολιτικό κίνημα».

Ο βρετανός διπλωμάτης επισήμανε εξάλλου στη συνέντευξη πως η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η χειρότερη που έχει δει ποτέ. «Ο λόγος που λέω ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι η χειρότερη είναι πως ο κόσμος δεν μπορεί να ξεφύγει. Είναι παγιδευμένος», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διακηρυγμένο στόχο της ισραηλινής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας να «εξαλειφθεί» η Χαμάς, ο κ. Γκρίφιθς έκρινε πως αυτό θα είναι «δύσκολο αν δεν υπάρξει λύση μέσω διαπραγματεύσεων» που θα ικανοποιεί τις βασικές επιδιώξεις των Παλαιστινίων.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν σχολίασε μέσω X ότι «επιτέλους η στάση του ΟΗΕ υπέρ της Χαμάς αποκαλύπτεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση», κατηγορώντας τον ΟΗΕ πως «συγχωρεί την τρομοκρατία», «προωθεί τη Χαμάς», «κατηγορεί τα θύματα» και «έχει χάσει και το τελευταίο γραμμάριο αξιοπιστίας». Κατηγόρησε τον κ. Γκρίφιθς πως είναι «συνεργάτης τρομοκρατών».

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση» τη Χαμάς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube