Weather Icon
Video 19 Φεβρουαρίου 2024

Η Συμβιωτική Ιστορία του Πρωτογενή Τομέα & οι Παγκόσμιες Τάσεις ελέγχου των κοινωνιών, μέσω τροφών

Η Συμβιωτική Ιστορία του Πρωτογενή Τομέα & οι Παγκόσμιες Τάσεις ελέγχου των κοινωνιών, μέσω τροφών

Στις ” Αντιθέσεις” μια ανοιχτή συζήτηση για τα πως και γιατί της διατροφικής μας αλυσίδας, τα πως και τα γιατί στον πρωτογενή τομέα και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων , την πράσινη μετάβαση και τις επιπτώσεις της στην αγροτική οικονομία και το μεγάλο στοίχημα ελέγχου των κοινωνίων μέσω της τροφής.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας των Φυτών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συγγραφέας Γιάννης Μανέτας με επιστημονική ερευνητική εργασία στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών επιστημών «Δημόκριτος», στον Πειραματικό Σταθμό «Abisco» της Λαπωνίας και στα Πανεπιστήμια Stirling (Σκωτία), Göteborg (Σουηδία), Essen και Karlsruhe (Γερμανία), αναλύει θεατές και αθέατες πλευρές με αφορμή το βιβλίο του ” Η συμβιωτική περιπέτεια – Η καταγωγή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και οι βιολογικές και κοινωνικές τους συνέπειες” .

– Το πώς, πότε και το γιατί της εξημέρωσης, καθώς και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τη διατροφή και τη βιολογία του ανθρώπου και των οργανισμών που εξημέρωσε.

– Γιατί υποστηρίζει πως η εμφάνιση της γεωργίας δεν ήταν σκόπιμη από τον άνθρωπο, δεν οφείλεται στην εγνωσμένη ευφυία του και δεν έγινε με δική του πρωτοβουλία, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά μίας βιολογικής συμβίωσης με δαρβινικούς όρους;

– Τι μας λέει , για την κοινωνική τους δομή, την καθημερινότητα και το λεγόμενο παλαιολιθικό ήθος;

– O νέος τρόπος παραγωγής και πως επέτρεψε την ανάπτυξη της ανισότητας, τη στρωματοποίηση της κοινωνίας, τη δημιουργία των ελίτ του πλούτου, τον περιορισμό της ελευθερίας και, τελικά, έστρεψε το εκκρεμές της ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον αλτρουισμό και την αλληλοβοήθεια στην ιδιοτέλεια και τον στυγνό ανταγωνισμό;

– Είμαστε τόσο κακοί , όσο το σύστημα προσπαθεί να μας πείσει;

– Οι σύγχρονες προκλήσεις, με την βιομηχανοποιημένη τροφή, την εντομοφαγία ως νέα πρόταση στη Δύση , η “εξαφάνιση” δημόσιας και ιδιωτικής γής και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, μύθοι και αλήθειες .

Στην εκπομπή παρεμβαίνει και καταθέτει την οπτική του, ο Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελάδας, Βασίλης Λύκος .

“ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη
📺 Στην ΚΡΗΤΗ TV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube