Weather Icon
Ισραήλ , Νορβηγία , Παλαιστίνη 19 Φεβρουαρίου 2024

Η Νορβηγία θα διευκολύνει τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η Νορβηγία θα διευκολύνει τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η πρόσβαση στα έσοδα είναι το κλειδί για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μεταφοράς παγωμένων φορολογικών εσόδων που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) τα οποία εισέπραξε το Ισραήλ, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας την Κυριακή, παρέχοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση στην οντότητα που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήφθησαν τη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά ξέσπασε μια διαμάχη για τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει την επανέναρξη των πληρωμών και θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, επιτρέποντάς της να πληρώνει μισθούς και να παρέχει βασικές υπηρεσίες, όπως σχολεία και υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε η Νορβηγία.

“Αυτό είναι κρίσιμο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και για να έχει νομιμοποίηση η Παλαιστινιακή Αρχή μεταξύ του λαού της”, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερε, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Νορβηγία θα ενεργήσει ως ενδιάμεσος για τη διακράτηση εσόδων που το Ισραήλ έχει παρακρατήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

“Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι τότε πρόθυμη να δεχθεί τα άλλα κεφάλαια”, ανέφερε η Νορβηγία.

Το τμήμα των εσόδων που θα κρατήσει η Νορβηγία θα είναι ανάλογο του ποσοστού που εκτιμά το Ισραήλ ότι αφορά τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόσβαση στα έσοδα είναι το κλειδί για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλουν επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας σε περίπτωση που ο πόλεμος τερματιστεί.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube