Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 8 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί η Μόσχα επιμένει στην κατάληψη της πόλης Αντιίβκα;

Γιατί η Μόσχα επιμένει στην κατάληψη της πόλης Αντιίβκα;

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις δυο πλευρές να μετρούν σημαντικές απώλειες. 

Οι μάχες Αβντιίβκα θυμίζουν αυτές της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ, η οποία έπεσε τον περασμένο Μάιο μετά από μήνες εξοντωτικών συγκρούσεων, 15 μήνες μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία στο ανατολικό μέτωπο, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας και προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές εφοδιασμού και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Αβντιίβκα από τον Οκτώβριο.

«Ο εχθρός πιέζει από όλες τις κατευθύνσεις. Επιτίθενται με πολλές δυνάμεις», ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ο δήμαρχος της Αβντιίβκα Βιτάλι Μπαράμπας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ δύσκολη και καυτή».

Η Αβντιίβκα, η οποία επηρεάστηκε από τις εχθροπραξίες στην περιοχή από το 2014 που κλιμακώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, έχει υποστεί βαριές ζημιές. Η πόλη κατελήφθη για λίγο το 2014 από υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές, αλλά ανακαταλήφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα που έχτισαν οχυρώσεις.

Με πληθυσμό 32.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο, η πόλη σήμερα αριθμεί λιγότερους από 1.000, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει σε υπόγεια και καταφύγια. Αξιωματούχοι λένε ότι ούτε ένα κτίριο δεν έχει μείνει άθικτο και ο δήμαρχος της Αβντιίβκα αναφέρει ότι η πόλη δέχεται επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις.

Η Αβντιίβκα βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, 15 χιλιόμετρα βόρεια του κατεχόμενου από τη Ρωσία Ντονέτσκ. Πριν από τον πόλεμο, το εργοστάσιο κωκ της σοβιετικής εποχής ήταν ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της Ευρώπης.

«Μαύρος» απολογισμός

Ουκρανοί και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Αβντιίβκα έχει οδηγήσει σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Τον περασμένο Νοέμβριο, η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε ότι οι μάχες συνέβαλαν σε «μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ρωσικών απωλειών του πολέμου μέχρι στιγμής».

«Κάθε μέρα υπάρχουν νέες “φρέσκες δυνάμεις”, ανεξάρτητα από τον καιρό, ανεξάρτητα από οτιδήποτε – από απώλειες», δήλωσε στο Radio Liberty ένα στέλεχος του ουκρανικού στρατού. «Αλλά ό,τι και να γίνει, συνεχίζουν να σέρνονται – κυριολεκτικά πάνω από τα πτώματα των δικών τους».

Οι Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει θέσει υπό αυστηρό έλεγχο, έχουν αναγνωρίσει τις βαριές ρωσικές απώλειες, αλλά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και σημαντικές ουκρανικές απώλειες.

Λένε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να περικυκλωθούν αν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να ανακόψουν την τελευταία κύρια γραμμή ανεφοδιασμού τους προς τα δυτικά.

Τι διακυβεύεται;

Και οι δύο πλευρές θεωρούν την Αβντιίβκα ως κλειδί για τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ανατολικών επαρχιών του Ντονμπάς στο Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δύο εκ των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει αλλά δεν έχει τον πλήρη έλεγχο.

Η Αβντιίβκα θεωρείται πύλη προς το Ντονέτσκ, οι κατοικημένες περιοχές του οποίου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, βομβαρδίζονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, μερικές φορές από την Αβντιίβκα.

Η κατάληψή της θα μπορούσε να ενισχύσει το ρωσικό ηθικό και να αποθαρρύνει τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν σημειώσει ορισμένη πρόοδο από τον Ιούνιο. Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την πόλη το Δεκέμβριο.

«Εάν ο ρωσικός στρατός πάρει τον έλεγχο του δρόμου (ανεφοδιασμού), οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν προφανώς να αποσυρθούν από την Αβντιίβκα. Αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ρωσικό στρατό», δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Μυκόλα Μπιλίσκοφ του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μιας επίσημης δεξαμενής σκέψης στο Κίεβο, ότι η κατάληψη της Αβντιίβκα δεν θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της Μόσχας, αλλά «θα καταστήσει την κατάσταση πιο βιώσιμη για το κατεχόμενο Ντονέτσκ ως σημαντικό ρωσικό κέντρο εφοδιασμού».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η μάχη καθοδηγείται από την επιθυμία του Κρεμλίνου να ενισχύσει ορισμένες φωνές σκεπτικιστών από τη Δύση, που καλούν για μείωση της οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube