Weather Icon

Ερσίν Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό αεροδρόμιο στα κατεχόμενα

Ερσίν Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό αεροδρόμιο στα κατεχόμενα

AP Photo/Petros Karadjias

Αναμένεται να αποτελέσει τη βάση όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του αεροδρομίου του Λευκόνοικου, τουρκικά Geçitkale, στα κατεχόμενα της Κύπρου στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έδωσε το «κοινοβούλιο» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο 24TV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «εξαιρετικά σημαντικό», υπενθυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, είχε παρθεί η απόφαση να μετατραπεί ώστε να φιλοξενήσει τουρκικά UAV και UCAV.

«Τώρα, με την ψήφιση του “κοινοβουλίου” μας, έχει μεταβιβαστεί στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Με κάποιες επενδύσεις που θα γίνουν εκεί, θα χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο όταν χρειαστεί, είτε ως αεροδρόμιο και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, όσο και για την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή», σημείωσε.

Με αναφορές για «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ερσίν Τατάρ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, διαθέτουμε στην Ανατολική Μεσόγειο 400.000 χιλιόμετρα δικαιοδοσίας και δικαίου». «Εντός αυτών των πλαισίων, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” διαθέτει δικαιώματα που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο της δικής της επικράτειας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «για να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά μας στον εναέριο χώρο, είναι πολύ σημαντικό η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” να συνεχίσει την πορεία της ως ένα κυρίαρχο κράτος».

«Ως εκ τούτου, αυτά είναι πολύτιμα βήματα για το μέλλον, όσον αφορά την προστασία των εθνικών και κρατικών συμφερόντων σε αυτή την περιοχή με το αεροδρόμιο, τη ναυτική βάση και ορισμένες συμφωνίες».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ τόνισε πως «εάν η Κύπρος συνάψει μια συμφωνία σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο που θα τη μετατρέπει σε ενιαίο κράτος και γίνει πλήρως ευρωπαϊκή, τότε όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Ολα αυτά χάνονται. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα χάσει πολλά γιατί δεν θα είναι δυνατόν να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας σε έναν τέτοιο κόσμο».

«Μια τέτοια συμφωνία θα είναι η αρχή του τέλους μας και η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, από αυτή την άποψη, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” αποτελεί εθνικό και κρίσιμο ζήτημα».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, το status quo της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αυξάνεται «μέρα με τη μέρα» λόγω των διεθνών εξελίξεων. Αναφερόμενος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ο Τατάρ δήλωσε πως «όλα αυτά έχουν αυξήσει την αξία και το κύρος της “Τουρκοκυπριακής Κυβέρνησης της Βόρειας Κύπρου”».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube