ΣΤΟ ετήσιο συνέδριο των Δελφών, στα πολλά πάνελ που οργανώνονται και συζητούνται πολλά θέματα, εθνικά και διεθνή, θέση έχει και το Κυπριακό. Συνήθως ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις, που διατυπώνονται από κρατικούς αξιωματούχους καθώς εκ των πραγμάτων θεωρούνται ότι εκφράζουν την επίσημη πολιτική της χώρας. Γι αυτό και με ενδιαφέρον έχουμε παρακολουθήσει τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο συνέδριο, «ανακρινόμενη» από τη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της Ελλάδος, λοιπόν, αναφερόμενη στο Κυπριακό σημείωσε ιδιαίτερα ότι  «κανείς δεν εθελοτυφλεί στο γεγονός ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση επί του πεδίου στην Κύπρο, αυτό θα επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Από την άλλη πλευρά, η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Άρα, ναι, υπάρχει αυτού του είδους η σύνδεση, αλλά αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα». Είναι σαφής η τοποθέτησης της και δεν μπορεί να ερμηνευθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πλην του γεγονότος, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο επηρεάζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

ΠΡΕΠΕΙ, επίσης να αναφέρουμε ότι η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφερόμενη στην ουσία του Κυπριακού επισήμανε πως είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Μια αναφορά, που δεν την ακούμε συχνά. Κυρίως στο διεθνές πεδίο. Αλλά και στην Ελλάδα πρέπει να αναφέρεται συχνότερα ο πραγματικός χαρακτήρας, η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, που για τους διάφορους τρίτους είναι δήθεν πρόβλημα μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα.

ΑΘΗΝΑ και Λευκωσία, συνεργαζόμενες, με συνεχή τον συντονισμό ενεργειών και δράσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την κατοχική Τουρκία όσο και όσους την υποστηρίζουν με στόχο την ανατροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας. Πρώτα με την αποτροπή και δεύτερο με την ανατροπή των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ και η Κύπρος είναι «καταδικασμένες» να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Άγκυρας, που συνεχής και αναβαθμίζεται και τούτο θα γίνει με την αξιοποίηση των πολλών γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων που έχουν αμφότερες. Άλλωστε τούτο φαίνεται από τις κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή και με τα γνωστά τριμερή σχήματα με χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς μας.