Πριν μας αποχαιρετίσει το 2023, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» («Prosperity Guardian»), «μια σημαντική νέα πολυεθνική πρωτοβουλία ασφάλειας υπό την ομπρέλα των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων και την ηγεσία της Task Force 153, η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν από τις 11 Ιανουαρίου κοινές επιδρομές εναντίον στόχων των ανταρτών στην Υεμένη. Μάλιστα, τότε, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για την επιχείρηση. «Φύλακας Ευημερίας».

Δουλεύουν τα πλήγματα και η περιπολία; «Όταν λέτε δουλεύουν, εννοείτε αν σταματάνε τους Χούθι; Όχι. Εννοείτε αν θα συνεχιστούν; Ναι». (Τζο Μπάιντεν, 19/1)
Ο «Φύλακας» σύντομα θα έχει και «Αspides» ευρωπαϊκές. Άλλη επιχείρηση αυτή, για «να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι».

Δύο αποστολές, δηλαδή, στην ίδια περιοχή, η καθεμία με τη δική της «εντολή» («mandate»). Υποθέτω, σε συντονισμό μεταξύ τους, μη γίνει στη φουσκοθαλασσιά καμιά στραβή.

Η Ελλάδα πού θα αναπτυχθεί; Φαίνεται ότι και στα δύο φεγγάρια χωρεί, αφού «θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς, αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ στη Βουλή.

Συμβολικά μία φρεγάτα στην Ερυθρά, όταν ο ΥΕΘΑ προτείνει η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης και θα προσφέρει το στρατηγείο στη Λάρισα; Απ’ τα βαφτίσια της αποστολής φαίνεται ότι η ελληνική συμμετοχή είναι ουσιαστική.

Θα βγει η φρεγάτα στον κόλπο του Άντεν συμβολικά κι άλλα επικοινωνιακώς κατανοητά; Στη διαδρομή χάνονται τα πραγματικά.

Ναυτεμπορική