Weather Icon

Asian Golf Business Insight: Τί σηματοδοτεί η επίσκεψη Μόντι για τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Asian Golf Business Insight: Τί σηματοδοτεί η επίσκεψη Μόντι για τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συνδύασε επιδέξια την πολιτική και το εμπόριο την περασμένη εβδομάδα, καθώς άνοιξε τον μεγαλύτερο ινδουιστικό ναό της Μέσης Ανατολής σε μια επίσκεψη στα ΗΑΕ, ένα μουσουλμανικό κράτος που φιλοξενεί 3,5 ​​εκατομμύρια Ινδούς ομογενείς και σημαντικό εμπορικό σύμμαχο. 

Τα εγκαίνια του ναού καλύφθηκαν ευρέως από τα ινδικά Mέσα Eνημέρωσης, ενώ δεκάδες χιλιάδες Ινδοί συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου του Άμπου Ντάμπι για να επευφημήσουν τον Μόντι, ο οποίος προσβλέπει σε τρίτη θητεία στις επερχόμενες εκλογές της Ινδίας. 

Εμπορικά, η διήμερη επίσκεψη –η έβδομη επίσκεψη του Μόντι στα ΗΑΕ από τότε που έγινε πρωθυπουργός– παρήγαγε νέα μνημόνια κατανόησης για την επέκταση της συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την τεχνολογία.

Πέρυσι, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν σύμφωνο για την ανάπτυξη ενός Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, που είναι η αντιπρόταση της Ινδίας στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

«Το άνοιγμα τέτοιων διαδρόμων είναι στρατηγικό γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξέδρα εκτόξευσης για Ινδούς εξαγωγείς σε άλλες χώρες», λέει στην AGBI ο Ashok Sawlani, συνεργάτης της Royal Traders και πρώην πρόεδρος του Textile Merchants Group .

«Η διπλωματία συχνά αφορά τον συμβολισμό και ο συμβολισμός εδώ είναι εξαιρετικά ισχυρός», λέει στο AGBI ο Ruchir Punjabi, πρόεδρος της Σχολής Πολιτικής και Διακυβέρνησης της Ινδίας και συνιδρυτής του Distributed Energy and renewables.org .

«Τα ΗΑΕ λένε ότι όχι μόνο είμαστε ανεκτικοί, κάτι που είναι σημαντικό μήνυμα, αλλά και ότι νοιάζονται βαθιά τόσο για την ινδική κοινότητα εδώ όσο και για τη σχέση τους με την Ινδία».

Νωρίτερα, το 2022, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης. 

Το ετήσιο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, καθιστώντας τα ΗΑΕ τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όμως, αποβάλλοντας το πετρέλαιο, η ανάπτυξη του εμπορίου δεν ήταν εκρηκτική.

Το διμερές εμπόριο πλην πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,5% τους 17 μήνες μετά το Cepa, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021/22, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Εμπορίου των ΗΑΕ.

modi uae
Reuters/Ani Photo Ο Μόντι, που απεικονίζεται με τον αντιπρόεδρο των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, καθώς έθεσε τον θεμέλιο λίθο για το Bharat Mart, μια πλατφόρμα αγοράς και συναλλαγών για ινδικές επιχειρήσεις στο Ντουμπάι
Υποδομή φιλική προς τη ρουπία

Το εμπόριο εκτός πετρελαίου ξεπέρασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, αλλά παρέμεινε σταθερό σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, είπε ο υπουργός.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αλλά επί του παρόντος πληρώνει για το πετρέλαιο των ΗΑΕ σε δολάρια.

Αλλά τα ΗΑΕ προωθούν υποδομές φιλικές προς την ινδική ρουπία. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διευθέτησης του εμπορίου σε ρουπίες, με στόχο τη μείωση του κόστους συναλλαγών παρακάμπτοντας τις μετατροπές σε δολάρια.

Τα έθνη επέκτειναν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι, με συμφωνίες για την προώθηση συμφωνιών σε υδρογόνο, ηλιακή ενέργεια και συνδεσιμότητα στο δίκτυο.

Ο Punjabi λέει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει σημαντική εισροή κεφαλαίων στον ενεργειακό τομέα της Ινδίας, μια αγορά που εξυπηρετεί πληθυσμό 1,42 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ινδία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών πετρελαίου των Εμιράτων, αλλά είναι επίσης ένας μεγάλος καυστήρας άνθρακα και ένας από τους μεγαλύτερους εκπομπούς CO2. O Punjabi πιστεύει ότι μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οποία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν αυξανόμενη τεχνογνωσία, θα μπορούσε όχι μόνο να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας αλλά και να μετριάσει τις συναλλαγματικές πιέσεις και να αυξήσει την αυτάρκεια.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατανοούν πώς να τιμολογούν την ενέργεια και πώς να παράγουν απόδοση ενέργειας, καθιστώντας μια φυσικά ελκυστική συνεργασία για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στην ενέργεια στην Ινδία», λέει.

Ο Μόντι με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν

Αλλού, η κυβέρνηση Μόντι έχει ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια, όπως το πρόγραμμα «Make in India».

Αυτό επιτρέπει την έγκριση 100% άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω αυτόματης οδού και βιομηχανικής αφαίρεσης αδειών, ώστε η Ινδία να απομακρυνθεί από την προστατευτική της στάση της δεκαετίας του 1990. Στη συνέχεια, σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες χρειάζονταν την άδεια της κυβέρνησης, προς όφελος μιας επιλεγμένης ομάδας εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ο λιμενικός όμιλος του Ντουμπάι, DP World, για παράδειγμα, λειτουργεί τώρα πολλά λιμάνια στην Ινδία και υπέγραψε περαιτέρω ΜΣ κατά την επίσκεψη του Μόντι. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Emaar με έδρα το Ντουμπάι έχει επίσης επενδύσεις στην Ινδία. 

Ωστόσο, η στρατηγική δεν έχει τονώσει την αναμενόμενη κλίμακα ανάπτυξης μέχρι στιγμής σε ορισμένους τομείς, όπως η μεταποίηση. 

Ένα κοινό διυλιστήριο πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ στο Raigad κοντά στη Βομβάη ανακοινώθηκε το 2019, για παράδειγμα. Δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη λόγω της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής. 

Η αεροπορική εταιρεία Emirates του Ντουμπάι έχει επίσης φιλοδοξίες στην Ινδία, αλλά απογοητεύεται λόγω της αντίθεσης από κατεστημένους φορείς και νέους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει την Air India . 

Μια επένδυση της Etihad Airways του Abu Dhabi στην Jet Airways, μαζί με άλλες, αποδείχθηκε καταστροφική.

«Η εκτέλεση είναι αυτή που έχει σημασία και νομίζω ότι η επίσκεψη του Μόντι προσθέτει πραγματικά στην εκτέλεση των συμφωνιών», λέει στην AGBI ο Prashant Gulati, επενδυτής με έδρα το Ντουμπάι .

Η καθιέρωση σιδηροτροχιών με ρουπία (συστήματα για τη μεταφορά χρημάτων παγκοσμίως) είναι «game changer», σύμφωνα με τον Gulati, στη «μείωση της τριβής», μετασχηματίζοντας δυνητικά τις διασυνοριακές επιχειρήσεις και ανοίγοντας ευκαιρίες.

«Υπήρχαν πάντα προκλήσεις για το πώς να πάρεις χρήματα και να τα πάρεις πίσω από την Ινδία», προσθέτει. «Αλλά όταν οι κυβερνήσεις το συζητούν στενά, αυτά τα ζητήματα αρχίζουν να σβήνουν».

Το σύστημα πληρωμών RuPay της Ινδίας έχει επίσης συνδεθεί με την κάρτα Jaywan των ΗΑΕ.

Ο Suresh Kumar, πρόεδρος του Indian Business Professional Council στο Ντουμπάι, λέει ότι οι συνθήκες «είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ώθηση» σε όλους τους τομείς και θα διευκολύνουν περισσότερες συνεργασίες.

ΠΗΓΗ: AGBI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube