Weather Icon

Αλίεφ: Στη συνάντηση των τουρκικών κρατών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσκλήθηκε ο Τατάρ

Αλίεφ: Στη συνάντηση των τουρκικών κρατών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσκλήθηκε ο Τατάρ

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 ότι « ο πρόεδρος των Κατεχομένων της Κύπρου θα παραστεί » σε μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS) στη χώρα του.

Ο Αλίεφ μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με αφορμή την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας του με σαρωτική νίκη στις 7 Φεβρουαρίου.

Είπε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ανεπίσημη σύνοδο κορυφής του OTS τον Ιούλιο στην πόλη Σούσα , μια πόλη στην περιοχή Καραμπάχ που καταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν από τις αρμενικές δυνάμεις στον πόλεμο των 44 ημερών του 2020.

«Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα μετά από πρόσκλησή μου. Αυτό θα επιταχύνει την ενότητα του τουρκικού λαού », είπε.

«Η ενοποίηση του τουρκικού κόσμου και η συνύπαρξη λαών με κοινούς πολιτισμούς θα ενισχύσει τη δύναμη κάθε μέλους του OTS».

Μίλησε επίσης για τις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, λέγοντας ότι «η ενότητα Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρασία».

«Η Τουρκία έχει λόγο στον κόσμο σήμερα. Έχει βαρύτητα όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως σε πολλά θέματα», είπε.

« Η Τουρκία είναι εγγυητής της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή και η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν κατά τον Δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ».

Η Δευτέρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλίεφ αναφέρεται σε «πρόεδρο της ΤΔΒΚ» . Αναφέρθηκε στον Ερσίν Τατάρ με τον ίδιο τίτλο μετά από μια διμερή συνάντηση μεταξύ του ζευγαριού στο Μπακού τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης 200μελούς τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την οποία ο Αλίεφ είπε ότι ήταν «πολύ λογικό ο Βορράς να έχει θέση ως παρατηρητής των OTS».

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκφράσει « απογοήτευση και δυσαρέσκεια » αφού ο Αλίεφ είχε χρησιμοποιήσει την ίδια ορολογία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τατάρ το 2022.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube