Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 14 Φεβρουαρίου 2024

ΑBC News: Η Ρωσία θέλει να στείλει πυρηνικά στο διάστημα

ΑBC News: Η Ρωσία θέλει να στείλει πυρηνικά στο διάστημα

Συναγερμός στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τέρνερ εξέδωσε μια ασυνήθιστη αινιγματική ανακοίνωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει θέσει στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια απροσδιόριστη «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας», η οποία, σύμφωνα με πηγές, σχετίζεται με τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το αμερικανικό δίκτυο ABC News επικαλείται πληροφορίες, βάσει των οποίων η «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» που εξετάζει το Κογκρέσο έχει να κάνει με τους Ρώσους  οι οποίοι θέλουν να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

«Αυτό δεν είναι για να ρίξει ένα πυρηνικό όπλο στη Γη, αλλά μάλλον για να χρησιμοποιηθεί εναντίον δορυφόρων», εκτιμάται από πηγές που επικαλείται το ABC News και οι οποίες, όπως σημειώνουν αποτελεί «μια μεγάλη υπόθεση» που είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική και πολύ ευαίσθητη».

Νωρίτερα, στη δήλωσή του ο Μάικ Τέρνερ, ανέφερε: «Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες, ενώ επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η δήλωση του Τέρνερ σχετίζεται με τη Ρωσία και τις επιχειρήσεις στο διάστημα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό που περιγράφεται ως άκρως απόρρητο θέμα.

Παρομοίως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες. Δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή», καθώς και ότι εξεπλάγη από την απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων να δημοσιοποιήσει το θέμα.

Η επιστολή του Τέρνερ μιλά για μια «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα», σύμφωνα με το CNN, ενώ πολλές πηγές με γνώση των πληροφοριών τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες». Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε μια πηγή, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική ικανότητα της Ρωσίας για την οποία «ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Ο Σάλιβαν γνωστοποίησε ότι έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων που είναι μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας και τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής.

Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «προχώρησε περισσότερο και με πιο δημιουργικούς, πιο στρατηγικούς τρόπους, ασχολήθηκε με τον αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών για το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία» και ότι «σίγουρα δεν πρόκειται να διαπιστώσετε απροθυμία όταν είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας».

«Οι Αμερικανοί κατανοούν ότι υπάρχει μια σειρά από απειλές και προκλήσεις στον κόσμο με τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά», όπως η τρομοκρατία, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι δεν υπάρχει λόγος δημόσιας ανησυχίας», δήλωσε στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με το NBC News.

 Όπως είπε «θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, όπως κάνουμε σε όλα τα ευαίσθητα θέματα που είναι απόρρητα και πέρα ​​από αυτό, δεν είμαι ελεύθερος να αποκαλύψω απόρρητες πληροφορίες».

Σύμφωνα με την Washington Post το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Χάιμς, δήλωσε ότι «υπάρχει ένα επείγον ζήτημα σε σχέση με μια αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα που θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Κογκρέσο».

Ωστόσο,  προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που ανέδειξε ο Τέρνερ δεν αφορούν ένα θέμα που προκαλεί πανικό. «Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας μεσομακροπρόθεσμα, στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν το Κογκρέσο και η ηγεσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η Washington Post αναφέρει ότι «οι πληροφορίες δεν αφορούν επικείμενη απειλή και αποκτήθηκαν με τη χρήση των εξουσιών που παραχωρήθηκαν στις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, βάσει του άρθρου 702 του νόμου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση, ο οποίος συζητείται έντονα στο Κογκρέσο, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος και οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας».

Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «ο Τέρνερ, ένθερμος υποστηρικτής της Αρχής Παρακολούθησης, φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του “αντιπάλου” για να πείσει τους δύσπιστους συναδέλφους του ότι το άρθρο 702 είναι ένα απαραίτητο εργαλείο πληροφοριών».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube