Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την Κυριακή την εκτόξευση δύο πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο, στη δεύτερη δοκιμή τους μέσα σε λίγες μέρες.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων τη χώρας KCNA εν μέσω όξυνσης της έντασης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Οι πύραυλοι Pulhwasal-3-31 «πέταξαν πάνω από την Ανατολική Θάλασσα… για να χτυπήσουν τον νησιωτικό τους στόχο», ανέφερε το KCNA, προσθέτοντας ότι ο Κιμ «καθοδήγησε» την εκτόξευση.

KCNA via REUTERS

Το πρακτορείο δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του Κιμ να παρακολουθεί την δοκιμή συνομιλώντας με μέλη του στρατού. Σε άλλες φωτογραφίες, διακρίνονται σύννεφα λευκού καπνού που κάλυπταν την πλατφόρμα εκτόξευσης.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από ύδατα κοντά στο λιμάνι Σίνπο της Βόρειας Κορέας, όπου η Πιονγκγιάνγκ λειτουργεί ένα ναυπηγείο που κατασκευάζει μέσα που αξιοποιούνται στο ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων. Δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

KCNA via REUTERS

Οι Pulhwasal-3-31 είναι μια νέα γενιά πυραύλων κρουζ με πυρηνική ικανότητα που η Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα του ναυτικού της χώρας.

Οι δοκιμές πυραύλων κρουζ δεν απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αντίθετα με αυτές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Το KCNA είπε ότι οι πύραυλοι ήταν στον αέρα για 7.421 δευτερόλεπτα και 7.445 δευτερόλεπτα – περίπου δύο ώρες – αλλά δεν ανέφερε πόση απόσταση κάλυψαν.

Οι ακριβείς ικανότητες εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας από τη θάλασσα δεν είναι ξεκάθαρες. Οι προηγούμενες δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί από μια πλατφόρμα βυθισμένη στο νερό και όχι από υποβρύχιο.

Ο Κιμ πάντως εξέφρασε «τη μεγάλη του ικανοποίηση» μετά τη χθεσινή εκτόξευση, «η οποία προσδίδει στρατηγική σημασία στην εφαρμογή του σχεδίου (…) εκσυγχρονισμού του στρατού με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής ναυτικής δύναμης», σημείωσε το KCNA.

KCNA via REUTERS

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επιθεώρησε επίσης «την κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου» και συζήτησε ζητήματα που αφορούν την κατασκευή άλλων πολεμικών πλοίων, πρόσθεσε το επίσημο πρακτορείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει διαφορετικά είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων και ενός υποβρύχιου drone. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτοξεύθηκε το πρώτο υποβρύχιο με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών της χώρας, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν πιθανότατα σχεδιασμένο για να φέρει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και φαινόταν ότι είχε τροποποιηθεί από ένα υπάρχον υποβρύχιο που κινείται με ντίζελ.

KCNA via REUTERS
Πηγή: Ναυτεμπορική