Weather Icon

TIME: Πώς μοιάζει η πολιτιστική γενοκτονία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

TIME: Πώς μοιάζει η πολιτιστική γενοκτονία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τον Σεπτέμβριο του 2023 έγινε η τραυματική έξοδος περισσότερων από 100.000 Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η μαζική έξοδος του αυτόχθονου πληθυσμού από την πατρίδα τους ακολούθησε εννέα μήνες αποκλεισμού, με αποκορύφωμα μια αιματηρή στρατιωτική επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αυτοί οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, φοβούμενοι για τη ζωή τους, άφησαν πίσω τους τα σχολεία και τα μαγαζιά τους, τα χωράφια και τους αμπελώνες τους, ακόμη και τα νεκροταφεία των προγόνων τους. Άφησαν επίσης πίσω τους εκκλησίες, μεγάλες και μικρές, αρχαίες και πιο σύγχρονες, μεγαλοπρεπείς και σεμνές, όπου για αιώνες συγκεντρώνονταν και προσεύχονταν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη στην Τζούλφα, στο Ναχιτζεβάν. Το εντυπωσιακό τοπίο με τις αρμενικές επιτύμβιες στήλες του 16ου αιώνα σβήστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μέσα σε λίγα χρόνια. Γνωρίζουμε τι συνέβη στην εκκλησία της Παναγίας στο Τζαμπρέιλ και στο αρμενικό νεκροταφείο στο χωριό Μετς Ταγκέρ – και τα δύο γκρεμίστηκαν εντελώς από τις μπουλντόζες. Και ξέρουμε τι συνέβη με τον καθεδρικό ναό του Καζαντσετσότς στο Σουσί. Η εκκλησία βομβαρδίστηκε, αλλοιώθηκε με γκράφιτι, “ανοικοδομήθηκε” χωρίς αρμενικό τρούλο και τώρα μετονομάστηκε σε “χριστιανική” εκκλησία.
Το θράσος αυτών των ενεργειών, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Joshua Kucera τον Μάιο του 2021, “υποδηλώνει μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση ότι το Μπακού μπορεί να αναδιαμορφώσει τα πρόσφατα κατεκτημένα εδάφη του με όποια εικόνα θέλει”.

Η καταστροφή αυτών των μνημείων σημαίνει να διαγράφεται όχι μόνο ένας πολιτισμός, αλλά και οι άνθρωποι. Κρίνοντας από την ιστορία, η εθνοκάθαρση συνήθως ακολουθείται από κάθε είδους πολιτιστική καταστροφή, από βανδαλισμούς έως την πλήρη καταστροφή του τοπίου. Αυτή η τακτική θα χρησιμοποιηθεί με μικρότερες και λιγότερο γνωστές εκκλησίες. Αυτός θα ήταν ένας απαίσιος τρόπος για να κατεδαφιστούν λιγότερο γνωστά αρμενικά μνημεία, κάτι που θα γεννούσε την ιδέα ότι δεν υπήρχαν Αρμένιοι εκεί την πρώιμη περίοδο.

Θα υπάρξει επίσης παραποίηση γεγονότων, όπου στα αρμενικά μνημεία θα δοθεί μια νεοσύστατη ιστορία και ένα νέο πλαίσιο. Τα μοναστήρια Dadivank και Gandzasar, που χτίστηκαν τον 13ο αιώνα – θαυμάσια και χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής – έχουν ήδη μετονομαστεί σε “αρχαίους αλβανικούς ναούς”.
Και στο τέλος, θα ακολουθήσει ένας εορτασμός της “πολυπολιτισμικότητας” του Αζερμπαϊτζάν. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πραγματοποιείται η πολιτιστική γενοκτονία.

 

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube