Γελοίους χαρακτήρισε η Ταϊβάν τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι οι εκλογές στο αυτόνομο νησί είναι εσωτερική υπόθεση για την κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα εξέδωσε το ένα λανθασμένο σχόλιο μετά το άλλο χθες το βράδυ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν την Κυριακή. «Ο λαός της Ταϊβάν είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες», συνέχισε καλώντας την ηγεσία της Κίνας «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών» που κέρδισε χθες ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», ανέφερε η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου. Τα σχόλια του Πεκίνου που υπονομεύουν την κυριαρχία της Ταϊβάν αποτελούν «άγιρα πλάνη» και δεν συνάδουν με τη διεθνή κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στα στενά, πρόσθεσε το υπουργείο της Ταϊβάν.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Ταϊβάν, η Κίνα υποστήριξε ότι η νίκη του Λάι Τσινγκ-τε έδειξε ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα δεν «αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη κοινή γνώμη στο νησί» των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Λάι Τσινγκ-τε κέρδισε με 40,1%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000.

Ο Λάι εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη θητεία για το κυβερνών κόμμα, παρά τη γενική απογοήτευση των πολιτών από το κόμμα για εσωτερικά ζητήματα. Η φιλική προς την Κίνα ψήφος μοιράστηκε μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, το αθροιστικό ποσοστο των οποίων ανήλθε συνολικά στο 60%.

Ναυτεμπορική