Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Ταϊβάν 14 Ιανουαρίου 2024

Ταϊβάν: Αμερικανοί διπλωμάτες μεταβαίνουν στη χώρα μετά τις εκλογές και την “ήττα” της Κίνας

Ταϊβάν: Αμερικανοί διπλωμάτες μεταβαίνουν στη χώρα μετά τις εκλογές και την “ήττα” της Κίνας

Μετεκλογικές συνομιλίες

Δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα μεταβούν στην Ταϊβάν για μετεκλογικές συνομιλίες ώστε να υπογραμμίσουν το “μακροχρόνιο ενδιαφέρον” της κυβέρνησης Μπάιντεν για ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν. 

Ο Λάι Τσινγκ-τε από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Ταϊβάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το Σάββατο και θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδίαζε να στείλει μια ανεπίσημη αντιπροσωπεία στο νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν (AIT), το οποίο χειρίζεται τις σχέσεις ελλείψει επίσημων διπλωματικών δεσμών, δήλωσε ότι θα επισκεφθούν ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Stephen Hadley και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών James Steinberg.

“Όπως κάναμε προηγουμένως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από πρώην ανώτερους αξιωματούχους να ταξιδέψουν ιδιωτικά στην Ταϊβάν”, είπε η AIT, προσθέτοντας ότι θα τη συνοδεύει η πρόεδρός της Λόρα Ρόζενμπεργκερ με έδρα τις ΗΠΑ.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το ταξίδι, μιλώντας στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας τους καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν ότι μια τέτοια μετεκλογική επίσκεψη πρώην ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ ήταν ρουτίνα και δεν ήταν ασυνήθιστη.

Πριν από τις δημοσκοπήσεις, η Κίνα αποκαλούσε επανειλημμένα τον Λάι επικίνδυνο αυτονομιστή. Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική της πίεση κατά της Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube