Πύραυλος που εκτόξευσαν, έπληξε χθες Παρασκευή το πετρελαιοφόρο Marlin Luanda υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι οι ναυτικές δυνάμεις τους προχώρησαν σε «επιχείρηση» εναντίον του «βρετανικού δεξαμενόπλοιου Marlin Luanda» στον κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο πλοίο.

Λόγω των επιθέσεων, ορισμένες εταιρείες έχουν αναστείλει τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και κάνουν το πολύ μεγαλύτερο και ακριβότερο ταξίδι γύρω από την Αφρική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των Χούθι, τον Γιαχία Σαρέα, χρησιμοποιήθηκε «αριθμός πυραύλων» και «το πλήγμα ήταν άμεσο».

Κλιμάκωση

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανέφερε:

«Στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 7:45 μ.μ. (ώρα Υεμένης, 6.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος), οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο από περιοχή που ελέγχουν στην Υεμένη και έπληξαν το πετρελαιοφόρο M/V Marlin Luanda υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Το καταδρομικό USS Carney (DDG 64) και άλλα συμμαχικά πλοία ανταποκρίθηκαν και προσφέρουν βοήθεια. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

Οκτώ ώρες αργότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν αντιπλοϊκό πύραυλο που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούθι προς την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Οι Χούθι λένε ότι ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν την Υεμένη

Στο μεταξύ, το πρωί, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης.

Η εκστρατεία των Χούθι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη διεθνή ναυτιλία, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να αναστείλουν τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και να κάνουν το πολύ μεγαλύτερο και ακριβότερο ταξίδι γύρω από την Αφρική. Πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Υεμένη εναντίον των δυνάμεων των Χούθι σε αντίποινα.

in.gr