Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της χώρας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου. Αυτό σημαίνει ότι στις 27 ή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία,στην υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας). Οι υπουργοί αυτοί θα υποδειχτούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE. Ωστόσο το κόμμα αυτό, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι εάν το VMRO-DPMNE εμμείνει στη θέση περί αποχής και μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, τότε τα δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια που δικαιούται στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μείνουν κενά. Tην ίδια θέση φέρεται να εκφράζει και το DUI.

Αντιδρώντας, το VMRO-DPMNE ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι υπουργοί που θα προτείνει δεν συμπεριληφθούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό θα σήμαινε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι είναι πρόεδρος της Βουλής από το 2017. Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Οι βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαϊου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο οποίος θεωρείται δεδομένος, αφού, όπως αναμένεται, κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Ναυτεμπορική