Μια βόμβα 750 κιλών που δεν εκρήγνειται μπορεί να μετατραπεί σε εκατοντάδες πυραύλους ή ρουκέτες. Οι ειδικοί στα όπλα λένε ότι περίπου το 10 τοις εκατό των πυρομαχικών συνήθως αποτυγχάνει να εκραγεί, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, καθώς το οπλοστάσιό της  περιλαμβάνει πυραύλους της εποχής του Βιετνάμ, οι οποίοι έχουν από καιρό καταργηθεί.

Το ποσοστό αποτυχίας για ορισμένους από αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσε να φτάσει το 15%, σύμφωνα με δηλώσεις, αξιωματικού  των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αποτυχίες υψηλής σημασίας για τους τρομοκράτες της Χαμάς. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων που χρησιμοποιήθηκαν   στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και στον πόλεμο στη Γάζα προήλθε από μια αναπάντεχη πηγή: τον ίδιο τον ισραηλινό στρατό.

Εδώ και χρόνια, οι αναλυτές παραπέμπουν σε υπόγειες διαδρομές λαθρεμπορίου για να εξηγήσουν πώς η Χαμάς διατηρεί τόσο βαρύ οπλισμό παρά τον ισραηλινό στρατιωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων και αξιωματούχους των ισραηλινών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών οι αντάρτες μπόρεσαν να κατασκευάσουν πολλούς από τους πυραύλους και τα αντιαρματικά όπλα από τα χιλιάδες Ισραηλινά πυρομαχικά κατά της Γάζας, που απέτυχαν να εκραγούν.

Παράλληλα, η Χαμάς εξοπλίζει τους μαχητές της με όπλα που έχουν κλαπεί από ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων συγκρούσεων αποκάλυψαν ότι, όπως ακριβώς οι ισραηλινές αρχές υποτίμησαν λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου, υποτίμησαν επίσης την ικανότητά της να προμηθεύεται όπλα.

Αυτό που είναι σαφές τώρα είναι ότι τα ίδια τα όπλα που οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για να επιβάλουν τον αποκλεισμό της Γάζας τα τελευταία 17 χρόνια χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον τους.

Ισραηλινά και αμερικανικά στρατιωτικά εκρηκτικά επέτρεψαν στη Χαμάς να σφυροκοπά το Ισραήλ με ρουκέτες και, για πρώτη φορά, στις 7 Οκτωβρίου, να διεισδύει σε ισραηλινές πόλεις από τη Γάζα

Χιλιάδες τόνοι

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όλα τα χρόνια των σποραδικών βομβαρδισμών αλλά και των πρόσφατων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχουν γεμίσει την περιοχή με χιλιάδες τόνους πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν και περιμένουν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν επίσης ότι τα οπλοστάσιά τους ήταν ευάλωτα σε κλοπές.

Μια στρατιωτική έκθεση από τις αρχές του περασμένου έτους σημείωνε ότι χιλιάδες σφαίρες και εκατοντάδες όπλα και χειροβομβίδες είχαν κλαπεί από ανεπαρκώς φυλασσόμενες βάσεις.

Από εκεί, σύμφωνα με την έκθεση, κάποιες πήραν το δρόμο τους για τη Δυτική Όχθη και άλλες για τη Γάζα μέσω του Σινά.

Αλλά η έκθεση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής ασφάλειας, ενώ οι συνέπειες της κλοπής αντιμετωπίστηκαν σχεδόν ως «ατύχημα«

«Τροφοδοτούμε τους εχθρούς μας με τα δικά μας όπλα» έγραφε η έκθεση στην οποία είχαν πρόσβαση οι New York Times.

Οι συνέπειες έγιναν εμφανείς στις 7 Οκτωβρίου. Λίγες ώρες αφότου η Χαμάς παραβίασε τα σύνορα, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν το πτώμα ενός ενόπλου της Χαμάς που σκοτώθηκε έξω από τη στρατιωτική βάση Ρεΐμ.

Η εβραϊκή γραφή ήταν ορατή σε μια χειροβομβίδα στη ζώνη του, δήλωσε ένας από τους στρατιώτες, ο οποίος την αναγνώρισε ένα τελευταίο μονέλο ισραηλινής αλεξίσφαιρης χειροβομβίδας.

naftemporiki.gr