Ήρθε η ώρα για διπλωματική δράση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο.

Ο Κροσέτο δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης να αποφέρει αποφασιστικά αποτελέσματα, «φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή για αιχμηρή διπλωματική δράση παράλληλα με τη βοήθεια που παρέχουμε», είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Κροσέτο κάλεσε τους Ιταλούς νομοθέτες να παραμείνουν σταθεροί στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση ψήφισε τον Δεκέμβριο την παράταση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο για ένα ακόμη έτος.

«Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή και εντελώς αμετάβλητη», δήλωσε την Τετάρτη στην Κάτω Βουλή.

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πλησιάζει στη δεύτερη επέτειό του τον Φεβρουάριο, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να συνθηκολογήσει ή να συμβιβαστεί στη σύγκρουση. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας το περασμένο καλοκαίρι ουσιαστικά απέτυχε και οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε μεγάλο βαθμό οχυρωμένες σε οχυρές θέσεις σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν μικρή αλλαγή το 2024, εκτός εάν η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία εξαντληθεί, και προειδοποιούν ότι καμία πλευρά δεν θα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, εκτός εάν έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Πηγή: CNBC, Ναυτεμπορική