Το 24ο συνέδριο των Πορτογάλων Σοσιαλιστών το Σαββατοκύριακο στη Λισαβόνα κανονικά θα ήταν «μία από τα ίδια». Αλλά η διάλυση της κυβέρνησης της χώρας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα λόγω υποψιών για διαφθορά και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έφερε τα πάνω κάτω. Αλλά και την ανάδειξη της νέας γενιάς στην ηγεσία του κόμματος: Νέος ηγέτης του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία ο 46χρονος Πέδρο Νούνο Σάντος.

Ο Σάντος θα είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις εκλογές της 10ης Μαρτίου, όπου θα προσπαθήσει να διαδεχθεί τον Κόστα στην πρωθυπουργία.

Παντρεμένος, και με έναν γιο, ο Νούνο Σάντος ασχολείται με την πυγμαχία και το kickboxing, είναι φαν της Πόρτο και του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα. Ως υπουργός είχε αγοράσει μάλιστα μια Porsche, αλλά την πούλησε δύο μήνες αργότερα, υπό την πίεση της κριτικής της κοινής γνώμης. «Δεν συνάδει με τον τρόπο που θέλω να είμαι στην πολιτική», είπε μετανιωμένος.

«Εγγονός τσαγκάρη και γιος επιχειρηματία», όπως τόνισε ο ίδιος όταν παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά του, ο Σάντος διαβεβαιώνει ότι μπήκε στην πολιτική «από τα αριστερά». Ηγήθηκε της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και αργότερα εξελέγη βουλευτής, όπου έγινε αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας.

«Θα τρέμουν οι Γερμανοί τραπεζίτες»

Η Πορτογαλία -όπως και η Ελλάδα-είχε μπει σε μνημόνιο στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αντίθετα με την Ελλάδα, όμως, η Πορτογαλία βγήκε από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Εκείνη την εποχή, ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών αποκτούσε ήδη τη φήμη του επαναστάτη απέναντι στους Γερμανούς τραπεζίτες. Υπάρχει μάλιστα μια φράση που σημάδεψε την πρώτη φάση της πολιτικής του καριέρας. Το 2011, με τη χώρα σε κρίση, ο Σάντος είπε σε μια συνάντηση των σοσιαλιστών ότι «δεν έδινε δεκάρα για τις γερμανικές τράπεζες που μας δάνεισαν χρήματα με τους όρους που μας δάνεισαν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Πορτογαλία είχε μια ατομική βόμβα που μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των Γερμανών και των Γάλλων τραπεζιτών. Ή παίζουν δίκαια ή δεν πληρώνουμε το χρέος», και αν δεν το κάνει η Πορτογαλία, «θα τρέμουν τα πόδια των Γερμανών τραπεζιτών». Οι δηλώσεις αυτές έπρεπε να μείνουν μέσα στους τέσσερις τοίχους όπου ακούστηκαν, αλλά τις έπιασε το μικρόφωνο τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και ο ήχος πήρε εθνική διάσταση.

Κάτω από το 100% του ΑΕΠ, το χρέος

Μετά το μνημόνιο πάντως, η Πορτογαλία αναπτύσσεται και προοδεύει. Το Συνέδριο ξεκίνησε μάλιστα με την είδηση ​​ότι η χώρα κατάφερε να μειώσει το χρέος της σε λιγότερο από το 100% του ΑΕΠ. Ένα ασύλληπτο επίτευγμα που, στα μάτια πολλών.

Ο Σάντος ήταν επίσης υπεύθυνος για το συντονισμό των διαπραγματεύσεων με τα αριστερά κόμματα για την επίτευξη μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας, που θα επέτρεπε τελικά στον Αντόνιο Κόστα να εκλεγεί πρωθυπουργός. Ο Κόστα τον επιβράβευσε διορίζοντάς υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια υπουργό Υποδομών. Ο Σάντος συνέχισε την πολιτική του άνοδο προς την ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε πέρυσι για διαφθορά και πολλοί  προέβλεψαν τον πολιτικό του «θάνατο».

Η ικανότητά του Σάντος να διαπραγματεύεται με την αριστερά θα μπορούσε να είναι ένα από τα δυνατά του σημεία μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλιστές -αν και θα αναδειχθούν πρώτη δύναμη- απέχουν πολύ από το να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οι σοσιαλιστές, μετά την εκλογή του Σάντος, εκτινάχθηκαν στις δημοσκοπήσεις στο 34% της πρόθεσης ψήφου-οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία.

Πιο ρεαλιστικό όραμα

Ο Σάντος συνδυάζει πάντως σήμερα την ιδεολογία με ένα πιο ρεαλιστικό όραμα, επικρίνοντας τον νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς. Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ το 2028 (τώρα είναι 820), συνδέει τα ενοίκια με την εξέλιξη των μισθών και δεσμεύεται για τη δημιουργία δημόσιων κατοικιών. Τόνισε πάντως με έμφαση ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την πειθαρχημένη δημοσιονομική πορεία και τη συνοχή, χωρίς εκπλήξεις ή ρήξεις».

Ο νέος ηγέτης των σοσιαλιστών «είναι πολύ μαχητικός», αλλά έχει το «δύσκολο» έργο, να «κερδίσει το κέντρο», λένε αναλυτές στη Λισαβόνα. Για αυτόν τον λόγο, ο Σάντος προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια «εκστρατεία μετριοπάθειας» για να εξαλείψει την εικόνα ενός αριστερού ριζοσπάστη που υποσχέθηκε να «κάνει να τρέμουν τα πόδια των Γερμανών τραπεζιτών».

Ναυτεμπορική