Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 26 ρωσικά ελικόπτερα μέσα σε μια μέρα χρησιμοποιώντας ένα άγνωστο όπλο μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι σύμμαχοι του Κιέβου, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λετονία την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του μυστηριώδους όπλου. Έτσι δεν αποκάλυψε ποια χώρα έχει προμηθεύσει το σύστημα στο Κίεβο, πόσο καιρό βρίσκεται σε λειτουργία ή πότε χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ρωσικών ελικοπτέρων.

«Οι εταίροι μάς έδωσαν μερικά όπλα μεγάλης εμβέλειας», είπε, σύμφωνα με μετάφραση του ουκρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RBC. «Δεν θα πω τι, αλλά οι εταίροι μας θα καταλάβουν… Με αυτό, καταστρέψαμε 26 ελικόπτερα μέσα σε μία μέρα, και 12 αεροσκάφη που απογειώθηκαν και επιτέθηκαν με πυραύλους, εναντίον των οποίων δούλευαν αυτά τα συστήματα. Καταστρέψαμε και τα 12 ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τον απολογισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, από τις 19 Οκτωβρίου δεν έχουν βγάλει εκτός κανένα ρωσικό ελικόπτερο. Στις 19 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ένα, επομένως δεν είναι σαφές εάν τα 26 ελικόπτερα που ανέφερε ο Ζελένσκι καταστράφηκαν πρόσφατα και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η κατάρριψή τους ή αν καταστράφηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε τονίζοντας ότι το οπλικό σύστημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι μέρος των συστημάτων αεράμυνας της χώρας, και δεν χρησιμοποιείται σε επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στόχων, σύμφωνα με τη μετάφραση του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία έχει κατηγορηθεί από τη Ρωσία ότι διεξήγαγε επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο μπόρεσε να χρησιμοποιήσει επιδέξια πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που έλαβαν από τους δυτικούς συμμάχους, όπως τα αμερικανικά συστήματα ATACMS και τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, για τα οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πρόσφατα ότι «αυξάνουν το διακυβεύματα» της σύγκρουσης. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS για να καταστρέψει εννέα ελικόπτερα σε νυχτερινή επιδρομή σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Βασιλική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα είχε στη διάθεσή της 899 ελικόπτερα.

Ναυτεμπορική