Την στήριξή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται ότι η στήριξη Όρμπαν έρχεται μια μέρα μετά την τουρκική επικύρωση της προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όρμπαν κάλεσε χθες τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Η Στοκχόλμη αρνήθηκε την πρόσκληση.

«Είπα ξανά (στον Στόλτενμπεργκ) ότι η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει τη σουηδική υποψηφιότητα», ανέφερε με ανάρτηση στο X ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να ζητά από το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης με την πρώτη ευκαιρία».

«Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας τη «σαφή υποστήριξη» του Ούγγρου πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Ανυπομονώ να πραγματοποιηθεί η επικύρωση μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του».

Η ουγγρική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου. Εντούτοις το θέμα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.

Χθες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, βάζοντας τέλος σε 20 μήνες διαβουλεύσεων και αναμονής που δοκίμασαν την υπομονή των Δυτικών συμμάχων της Άγκυρας.

Μετά το χθεσινό «ναι» της Τουρκίας, η Ουγγαρία παραμένει πλέον η μόνη χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική