Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 23 Ιανουαρίου 2024

Οι προβλέψεις 20 κορυφαίων Τούρκων ακαδημαϊκών για το 2024! Το παζάρι της χρονιάς – Απομακρύνεται ο στόχος του ενεργειακού ρόλου λόγω Παλαιστίνης

Οι προβλέψεις 20 κορυφαίων Τούρκων ακαδημαϊκών για το 2024! Το παζάρι της χρονιάς – Απομακρύνεται ο στόχος του ενεργειακού ρόλου λόγω Παλαιστίνης

Η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και οι σημαντικές εκλογές

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Τη νέα χρονιά η Τουρκία δεν θα τα βρει με τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να γίνει χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ. Η πολιτική βάση για αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει πλέον. Αλλά το «παζάρι της χρονιάς» θα γίνει για τη Σουηδία και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις 20 κορυφαίων Τούρκων ακαδημαϊκών για την εξωτερική πολιτική, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την οικονομία και την πορεία της Τουρκίας το 2024 είναι πάντως… κουλ.

Εξωτερική πολιτική

Η χρονιά προβλέπεται ήρεμη, αλλά χωρίς να καταγράψει πρόοδο με τον δυτικό άξονα. Ο Ερντογάν ελπίζει σε μία επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, γι’ αυτό θα προσπαθήσει να κρατήσει τη σκόνη του στεγνή μέχρι τις 5 Νοεμβρίου και στη συνέχεια να ενεργήσει. Η ήπια προσέγγιση που ακολουθείται μετά τις προεδρικές εκλογές θα συνεχιστεί, καθώς ο πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας σε αυτό το μέτωπο είναι να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο αργά ή γρήγορα θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι σαφές αν η Άγκυρα πάρει τα F-16.

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η ουγγρική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μεγαλύτερη συμμετοχή στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για διευκόλυνση των θεωρήσεων, για διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενέργεια, την οικονομία και τις πολιτικές υποθέσεις.

Ρωσία

Θα συνεχίσει με επιτυχία να παίζει ένα διπλό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας ως ενδιάμεσης δύναμης και μέλους του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα. Ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, που θα λειτουργήσει το 2024, θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ισραήλ – Παλαιστίνη

Θα υπάρξουν πιο δύσκολες ημέρες όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ. Η Άγκυρα θα χάσει και στο παλαιστινιακό μέτωπο, απομακρύνοντάς την από τους στόχους τους για ενεργειακό ρόλο.

Προσφυγικό

Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και των εθελοντικών επιστροφών με στόχο τη μείωση των αντιδράσεων στην τουρκική κοινωνία ενόψει δημοτικών εκλογών.

Ωστόσο, η πιθανότητα μιας νέας προσφυγικής κρίσης προερχόμενης από τη Συρία και το Ιντλίμπ φαίνεται αρκετά ισχυρή.

Εκλογές

Η κυβερνώσα ελίτ είναι αποφασισμένη να πάρει πίσω τους μητροπολιτικούς δήμους. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών θα έρθει από την Κωνσταντινούπολη. Εάν κερδίσει ο Ιμάμογλου, πιθανότατα θα κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές το 2028 και θα αναδειχθεί ο πρόεδρος των επόμενων 20 ετών.

Εάν ο Ιμάμογλου χάσει, ο Ερντογάν πιθανότατα θα παραμείνει πρόεδρος για το υπόλοιπο της ζωής του, προβλέπει ο Οζέρ Σεντζάρ της Metropoll. Επίσης, το κυβερνών κόμμα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη μετεκλογική εκκαθάριση της αντιπολίτευσης.

Οικονομία

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% στις αρχές Ιανουαρίου, δεν προβλέπεται άλλη αύξηση τα επόμενα 4 χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Εάν οι υποψήφιοι του Ερντογάν κερδίσουν τους μητροπολιτικούς δήμους, αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο για την οικονομία. Ελλείψει αντιπολίτευσης, είναι πιθανό ο Ερντογάν να δώσει πλήρη εξουσία στον Σιμσέκ και τη διοικήτρια της CBRT Γκαγέ Ερκάν να προχωρήσουν. Αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, λιγότερες αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους και συνταξιούχους, ακόμη και πολύ αυστηρή λιτότητα για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Εάν η αντιπολίτευση κρατήσει τους δήμους, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει αποδιοπομπαίους τράγους και να αποπέμψει τον Σιμσέκ και την Ερκάν, και να επιστρέψει στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του.

Συνολικά, η χώρα αρχίζει να βλέπει τον Ερντογάν ως λιγότερο διχαστική φιγούρα. Η στροφή προς την ακροδεξιά στην Τουρκία έχει ήδη παγιωθεί και είναι απίθανο να αντιστραφεί. Εάν καταφέρει να τραβήξει τη Μεράλ Ακσενέρ (IYI) προς το μέρος του, να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές, να το παίξει… κουλ στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίσει την ‘ορθολογική’ πορεία στην οικονομία, μπορεί να χαλαρώσει τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς εκλογές.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube