Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Παιδεία 26 Ιανουαρίου 2024

Οι ευθύνες του πολιτικού κόσμου στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων

Οι ευθύνες του πολιτικού κόσμου στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων

Με πρόσχημα την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει δια νόμου την λειτουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων χωρών της ΕΕ ή κρατών, τα οποία είναι συμβαλλόμενα της «Γενικής Συμφωνίας για τις Συναλλαγές στον τομέα των Υπηρεσιών (GATS)» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), έδωσε την αφορμή στα κόμματα της Αριστεράς να διαλύσουν και πάλι τα πανεπιστήμια.

Στο όνομα του Λαού, τον οποίο θεωρούν ότι εκπροσωπούν, σήκωσαν την σημαία της επανάστασης (ΚΚΕ) και κάλεσαν τους πολίτες σε ανυπακοή στους νόμους της Πολιτείας (Νέα Αριστερά). 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, δεν καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως μας διαβεβαίωσαν οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι καθηγητές Αντώνης Μανιτάκης και Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Βασίλης Σκουρής.

Ο πρώτος μας είπε συγκεκριμένα « . . . Διότι μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκχωρήσαμε σαφείς αρμοδιότητες και γι’ αυτές τις αρμοδιότητες έχει προτεραιότητα, υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο και οφείλουμε να το σεβόμαστε. Και πρόσφατα, πριν από μερικά χρόνια, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία ρητά ορίζει ότι στην ακαδημαϊκή ελευθερία συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», ενώ στις 9-12-2023 οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Βασίλης Σκουρής τεκμηρίωσαν την συνταγματικότητα του επικείμενου νομοθετήματος.

Με την ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων (κάποια εκ των οποίων θα ιδρυθούν σε συνεργασία με μεγάλου βεληνεκούς βιομηχανικές μονάδες κρατικές ή μη) είναι νομοτελειακό ότι ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών της αλλοδαπής θα μειώνεται σταδιακά, ενώ θα προσελκύσουμε φοιτητές άλλων χωρών να σπουδάσουν στη χώρα μας, εκτιθέμενοι στον πολιτισμό μας και στο μοναδικό τοπίο.

Ας λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι σήμερα το πλήθος των Ελλήνων, οι οποίοι φοιτούν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ανέρχεται σε περισσότερους από 40.000, ενώ το ετήσιο συνάλλαγμα, το οποίο δαπανάται για τη φοίτησή τους, είναι άνω των 700.000.000€. Συγχρόνως, χιλιάδες νέων επιστημόνων διδάσκουν ή είναι ερευνητές σε πανεπιστήμια, κολλέγια και ερευνητικά ινστιτούτα της αλλοδαπής.

Βέβαια, η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ή παρατημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής θα προκαλέσει και κάποιες απώλειες στους υποκινητές των κινητοποιήσεων. Τα ιδρύματα αυτά δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στους γνωστούς κύκλους να δημιουργούν πυρήνες ανομίας, στεγαζόμενους σε αυτά, ενώ η εντατικοποίηση των σπουδών και η προσήλωση των φοιτητών στο έργο τους θα μειώσει κατά πολύ τις εστίες παραγωγής κομματικών στελεχών. Με άλλα λόγια ορισμένα κόμματα θα χάσουν πελατεία και η Ελλάδα «κινδυνεύει» κατ’ αυτούς να γίνει μία κανονική χώρα.

Θυμάμαι ένα συμβάν, το οποίο συνέβη το 2009 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (200 μέτρα από την Πλατεία Καταλωνίας). Μία ομάδα φοιτητών διαμαρτυρόταν από το πρωί με πανώ στον αύλιο χώρο του μεγαλοπρεπούς κτηρίου. Το συνέδριο άρχιζε στις 12:00 το μεσημέρι. Στις 11:50 πμ εισήλθε η Αστυνομία και με ηρεμία (χωρίς διαμαρτυρίες) τους οδήγησε εκτός του κτηρίου.

Επίσης, τον Οκτώβριο 2022 ομάδες φοιτητών έκαναν κατάληψη στο προπύργιο του Μάη του 68, το πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η κατάληψη κράτησε μία ημέρα. Την επομένη εισήλθε η Αστυνομία και επανέφερε την πλήρη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Οι κινητοποιήσεις ομάδων φοιτητών και μη για την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, το οποίο θα επιτρέπει την λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, πραγματοποιούνται βασιζόμενες στις ιδεοληψίες, με τις οποίες γαλούχησε την νεολαία μας η Αριστερά.

«Ας μην θίγουμε τα εικονίσματα. Αυτά είναι ιερά και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, τεκμηρίωσης ή ερμηνείας». «Η επανάσταση απαιτεί θυσίες, ακόμη και του μέλλοντος των νέων μας». «Άσε τους άλλους να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Εμείς θα θυσιαστούμε για έναν κόσμο, που έχουν σχεδιάσει άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς», όπως έλεγε ο ποιητής.

Ας δούμε, όμως, τι προβλέπει και τι δε προβλέπει ο νόμος 4957/2022, που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους  φοιτητές που κάνουν κατάληψη και παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την λειτουργία του ιδρύματος.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube