Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα θα δεχθεί ένα «ανεπανόρθωτο και πολύ σοβαρό πλήγμα», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η προειδοποίηση του Πούτιν ήρθε στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής της ρωσικής αυτοδιοίκησης, η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά.

Στις δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Πούτιν είπε ότι η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο «απέτυχε» και ότι «η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εάν συνεχιστεί αυτό, η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας ίσως δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο και πολύ σοβαρό πλήγμα», πρόσθεσε ο Πούτιν, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε συζήτηση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν προτάσεις που θα ανάγκαζαν τη Μόσχα να παραχωρήσει εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Η λεγόμενη ”φόρμουλα ειρήνης” για την οποία γίνονται συζητήσεις στη Δύση και στην Ουκρανία είναι η συνέχεια του διατάγματος του Ουκρανού προέδρου που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Sputnik. «Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, είναι μια προσπάθεια να μας ενθαρρύνουν να εγκαταλείψουμε τα εδαφικά κέρδη που έχουμε επιτύχει τα τελευταία 1,5 χρόνια. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι αδύνατο».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στη Λευκορωσία και την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία ήταν αυτή που αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μια μέρα αργότερα, πέταξαν όλες τις συμφωνίες στα σκουπίδια και τώρα λένε δημόσια, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας διαπραγματεύσεων, ότι ”Ναι, ήμασταν έτοιμοι, αλλά χάσαμε την ευκαιρία, γιατί ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο κ. Μπόρις Τζόνσον ήρθε και μας έπεισε να μην εφαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες», είπε ο Πούτιν. «Βλάκες, έτσι δεν είναι; Παραδέχονται ευθέως ότι αν το είχαν κάνει, όλα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, πριν από 1,5 χρόνο», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας, όπως το Μπέλγκοροντ, για τις οποίες Ρώσοι αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε το Κίεβο για τα σκόπιμα, όπως ισχυρίστηκε, χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Αντίστοιχοι βέβαια είναι οι ισχυρισμοί του Κιέβου για την δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, που συχνά κατηγορούνται ότι πλήττουν πολιτικούς στόχους.

«Αλλά αντί να επιδίδονται σε στρατιωτικές υποθέσεις, ενεργούν με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο, χτυπώντας ειρηνικούς οικισμούς, χρησιμοποιώντας όπλα που πλήττουν αδιάκριτα στόχους. Τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης χρησιμοποιούνται απλώς για να χτυπήσουν μεγάλες περιοχές», είπε ο Πούτιν.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για τη σύγκρουση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι τόνισε και πάλι ότι είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην παρούσα φάση, υποστηρίζοντας ότι μόνο μια αποφασιστική νίκη για τη χώρα του θα μπορούσε να δώσει τέλος στις μάχες.

Ναυτεμπορική