Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ με στόχο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τους και εναντίον δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Οι επιδρομές είχαν στόχο τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») –οργάνωση που αποτελεί μέρος των Χασντ ας Σάαμπι («Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», παραστρατιωτικών ενταγμένων πλέον στον τακτικό στρατό.

Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») εξέδωσε επίσης δήλωση την Τρίτη αναφέροντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «πραγματοποίησαν μονομερείς αεροπορικές επιδρομές» με στόχο «κεντρικά γραφεία, χώρους αποθήκευσης και εκπαίδευσης της Κατάεμπ Χεζμπολάχ για ρουκέτες, πυραύλους και δυνατότητες UAV μονόδρομης επίθεσης».

Σύμφωνα με αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε δύο τοποθεσίες στο δυτικό Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Κάιμ κοντά στα συριακά σύνορα, καθώς και στο Ζουρφ αλ Σάχαρ νότια της Βαγδάτης.

«Είμαι ευγνώμων τόσο για την ικανότητα και τον επαγγελματισμό με τον οποίο το προσωπικό μας σχεδίασε και διεξήγαγε αυτά τα χτυπήματα όσο και για τις συνεχείς προσπάθειες των στρατευμάτων μας στο έδαφος καθώς εργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για την περαιτέρω εξάρθρωση και υποβάθμιση του ISIS», ανέφερε ο Όστιν.

«Ο πρόεδρος και εγώ δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε αυτούς και τα συμφέροντά μας. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή. Είμαστε πλήρως έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και των εγκαταστάσεων μας. Καλούμε αυτές τις ομάδες και τους Ιρανούς χορηγούς τους να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Όστιν.

Δύο νεκροί στους βομβαρδισμούς

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αμερικανικών βομβαρδισμών είναι τουλάχιστον δύο νεκροί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

Οι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αλ Κάιμ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανούς μαχητές.

Το Σάββατο, τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, στην οποια σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και άλλους 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον διεθνή συνασπισμό που σχημάτισαν το 2014.

Οι επιδρομές της Τρίτης είναι τα πρώτα πλήγαματα που πραγματοποιούνται στο Ιράκ από τις αρχές του μήνα, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο ένα μέλος μιας ιρανικής ομάδας ενόπλων που δρούσε στη χώρα. Έρχονται επίσης μετά από σειρά πληγμάτων κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις επιθετικές ενέργειες των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ναυτεμπορική