Προειδοποίηση προς το Ισραήλ πως, αν κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο, θα έρθει αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη απάντηση, απηύθυνε σε διάγγελμά του ο ηγέτης της ΧεζμπολάχΧασάν Νασράλα. «Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο… Όποιος διανοηθεί τον πόλεμο μαζί μας, θα το μετανιώσει», διεμήνυσε.

Ο Ναρσάλα υποστήριξε ότι σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν έχει καταγράψει καμία στρατηγικής σημασίας επιτυχία.

Κάνοντας λόγο για «ύπουλη δολοφονία», ο Νασράλα απέτισε φόρο τιμής στον Σάλεχ-αλ Αρούρι και τα ακόμη πέντε στελέχη της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη στη Βηρυτό. Υπογράμμισε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι συνιστά «επικίνδυνο έγκλημα» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Το πλήγμα που προκάλεσε τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς αποδίδεται στο Ισραήλ, το οποίο πάντως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό.

Ο Νασράλα απέτισε επίσης φόρο τιμής στα δεκάδες θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Κερμάν του Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί – του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020 στη Βαγδάτη.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ αναβίωσε το Παλαιστινιακό, επαναφέροντάς το στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Όσα συνέβησαν μετά την 7η Οκτωβρίου και όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον αποδυναμώνουν το Ισραήλ, ισχυρίστηκε.

Είπε επίσης ότι τα κινήματα αντίστασης δεν χειραγωγούνται από το Ιράν, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Χούθι της Υεμένης, τους οποίους συνεχάρη για τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του Ισραήλ και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χαμενεΐ: «Σκληρή απάντηση» για τη διπλή έκρηξη με τους 103 νεκρούς

Στο μεταξύ, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» για τη διπλή έκρηξη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι νωρίτερα σήμερα στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν»”, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν χαρακτήρισαν τρομοκρατική επίθεση τη διπλή έκρηξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Al Jazeera