Weather Icon

Κύπρος: Προεδρικές ευστοχίες γεννούν ξανά την ελπίδα 

Κύπρος: Προεδρικές ευστοχίες γεννούν ξανά την ελπίδα 

Μέσα από τη νέα εικόνα Χριστοδουλίδη  αναδύονται αχτίδες φωτός  για  ένα καλύτερο αύριο

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

Εν μέσω της σκληρής δοκιμασίας που διέρχεται η Κύπρος σε τούτη την αδυσώπη συγκυρία της ενεργειακής/οικονομικής  κρίσης, της  διεθνούς οικονομικής αστάθειας, της πολεμικής ιαχής στη γειτονιά μας και της εντεινόμενης  κομματικής / πολιτικής αναξιοπιστίας στο εσωτερικό,  προβάλλει αδήριτη η  ανάγκη για μιά στιβαρή διακυβέρνηση.

Ενόψει των τεράστιων προκλήσεων μου βρίσκονται ενώπιον μας,  η παραπαίουσα κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη που τόσα πολλά και σπουδαία υποσχέθηκε προεκλογικά, οφείλει πάραυτα να συνέλθει από τα σύνδρομα  των πρώτων δέκα μηνών,  χαράσσοντας τον δρόμο για να κάνει το εξαγγελθέν  όραμα του Προέδρου χειροπιαστή πραγματικότητα. Μέ άλλα λόγια η   κυβέρνηση καλείται να βρεί τάχιστα και σταθερά  τον βηματισμό της, προχωρώντας μπροστά με δύναμη και σιγουριά για τη δημιουργία ισχυρού και αξιόπιστου κράτους δικαίου. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο  πρόσφατος  κυβερνητικός ανασχηματισμός, κατά βάση άφησε αλγεινή εντύπωση στον λαό, ιδίως στους πολίτες που στηρίξαμε   από την πρώτη στιγμή  χωρίς περιστροφές αλλά με  υψηλό αίσθημα ευθύνης την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αιαθανθήκαμε  μεγάλη ανακούφιση από μια σειρά  πολιτικών ενεργειών του προέδου  που φιλοτεχνούν μιά νέα  κυβερνητική εικόνα,  ανάβοντας  ουσιαστικά το πράσινο φώς για μια αποφασιστική ελπιδοφόρα  πορεία προς το μέλλον.

Και εξηγούμαι:

1. Η ομιλία και η όλη παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν καθόλα άψογη, επιβλητική και πραγματιστική, εξυπηρετώντας στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου. Έτσι σε θέλουμε  Πρόεδρε. Ειδικότερα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήσουν τέλειος, χαρισματικός, αλάνθαστος. Η αποστομωτική απάντηση στον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων που επιχείρησε να προτάξει τον γνωστό ισχυρισμό περί απόμονωσης, ήταν όλα τα λεφτά. Τον πολυβόλησες χωρίς να του αφήσεις περιθώρια αντίδρασης ρίχνοντας του στη μούρη  το Κυπριακό  [ Ευρωπαικό ]  Διαβατήριο  με το οποίο ταξίδεψε στο Στρασβούργο.

2. Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου ότι έγιναν λάθη με τις ρωσικές επενδύσεις και τα χρυσά διαβατήρια που διέσυραν την Κυπρο διεθνώς και προκάλεσαν πολύπτυχες  ζημιές στην Κυπριακή Δημοκρατία.

3. Οι επιδέξιες  και αποτελεσματικές κινήσεις του Προέδρου και γενικότερα των αρμοδίων υπουργών /πολιτειακών στελεχών,  που κατάφεραν  σε χρόνο ρεκόρ να επαναφέρουν στο  ευρωπαικό και διεθνές πρσκήνιο το καλό  και αξιόπιστο όνομα της Κύπρου  το οποίο επλήγη βαθύτατα από τα <<χρυσά διαβατήρια>> για τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, τη βαρύνουσα ευθύνη φέρουν ο τ. Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι τότε Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών.

4. Η λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου  πιστώνεται στα μεγάλα συν της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Είναι μια σημαίνουσα  καινοτομία η οποία ναι μεν δεν απέδωσε τα μέγιστα, αλλά μπορεί  να επενεργήσει ως εφαλτήριο για ουσιατικότερα βήματα στο μέλλον για  σταδιακή απαλλαγή από το καρκίνωμα της κομματοκρατίας  και σταδιακή  εμπέδωση συνθηκών  αξιοκρατίας και ισοπολιτείας.

Ένα μεγάλο εύγε αξίζει στον επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου επιφανή δικαστή ευρωπαικου βεληνεκούς  Γιώργο Αρέστη που δεν φείσθηκε χρόνου,  κόπων και προσωπικών θυσιών για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αν τύχει της ορθής αξιλόγησης, θα προσφέρει πολλά ενάντια στην  κατάρα της ευνοιοκρατίας που καταδυναστεύει την κοινωνία μας από την πρώτη μέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι του παρόντος  να αναφερθούμε σε  άλλες εύστοχες και σημαντικές πολιτικές που υιοθέτησε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη μέχρι σήμερα, ούτε και να θίξουμε  κακές  επιλογές  και  αστοχίες. Τούτη την ώρα αυτό που μετρά είναι η ολοκληρωτική απαλλαγή της διακυβέρνσης από τα βαρίδια του πρώτου δεκαμήνου και η προσήλωση των μελών της κυβέρνησης στην υλοποίηση του Προγράμματος του Προέδρου για ουσιαστική ανασύνταξη της κρατικής μηχανής με σκοπό τη λειτουργία ενός κανονικού ευρωπαικού κράτους.

Έχοντας αυτά κατά νου πιστεύουμε βαθύτατα πως τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία για  να τεθούν οι βάσεις και τα θεμέλια για  ανόρθωση του αξιακού μας συστήματος  και χαλύβδωση  της αξιοπιστίας της πολιτικής και δημόσιας ζωής.  Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά. Οι ευυπόληπτοι πολίτες  καλούνται σε συστράτευση για χάραξη σωστικής πορείας της Κύπρου και ιδίως του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτή την ώρα, το μέγα στοίχημα  είναι κατά πόσον θα απαλλαγούμε ή όχι από την ολιγαρχική δεσποτεία και την  αδίστακτη κομματοκρατία  που εμποδίζουν  για τους δικους τους λόγους την  ποιοτική ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Συνειδητοποιώντας πως η λευτεριά και η ευδαιμονία αξίζουν μόνον σε λαούς που κάνουν κτήμα τους την  εθνική ενότητα, τη λαική ομοψυχία, την κοινωνική δικαιοσύνη  και την άδολη φιλοπατρία, καλούμαστε να στηρίξουμε κάθε θετική ενέργεια της κυβέρνησης.  Απώτερος στόχος είναι,  η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί επιτέλους  σύγχρονη  και αξιόπιστη ευρωπαική χώρα που να τη σέβονται φίλοι και εχθροί.  Ασφαλέστατα, το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης φέρει  πρωτίστως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και  δευτερευόντως οι ηγεσίες  των κοινοβουλευτικών  κομμάτων. Εμείς ως ενεργοί πολίτες έχουμε υπέρτατο χρέος  σε τούτη τη  χρονική συγκυρία να εφαρμόσουμε τη ρήση : Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την εξουσία !

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

Λευκωσία 25/01/2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube