Η ΣΥΛΛΗΨΗ του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αναμένεται ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις. Μπορεί αυτή η υπόθεση να είναι παλαιότερη, το ένταλμα να έχει εκδοθεί προ πολλού, ωστόσο, είναι σαφές πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες υποθέσεις και για να δρομολογηθεί η έκδοση κι άλλων διεθνών ενταλμάτων κατά ανθρώπων, οι οποίοι σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος δικηγόρος προερχόμενος και από κομματικό τζάκι, φαίνεται να είχε κάνει πολλές δουλειές με τρίτους σε σχέση με την αγοραπωλησία ελληνοκυπριακών περιουσιών.

ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εργάζονται και συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε να προχωρήσουν μια σειρά υποθέσεων. Έστω και τώρα, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις αποτροπής. Κινήσεις που θα λειτουργήσουν με τρόπο ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις του πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες πακέτο μέτρων προς αντιμετώπιση αυτών των κινήσεων στον βαθμό που είναι εφικτό. Σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε η απουσία πλαισίου υπέδειξε ότι υπήρξαν επαφές με ειδικούς και τη νομική υπηρεσία «για να δούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σ’ αυτό το θέμα». Περαιτέρω σημείωσε πως θα πρόκειται για «μέτρα νομικής φύσεως, αποτροπής, περιορισμού και δημιουργίας ανησυχίας στους σφετεριστές και τους συνεργάτες τους».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως όσο καθυστερούμε να αντιδράσουμε τόσο η κατοχή θα τσιμεντώνεται. Και έχουν περάσει ήδη πενήντα χρόνια. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική της κατοχικής δύναμης. Να επιβάλλει συνεχώς τετελεσμένα. Είναι προφανές πως παρά τις δυσκολίες δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να διώξει σφετεριστές. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λειτουργεί αποτρεπτικά και συνεχώς. Συντελείται μια συνεχιζόμενη παρανομία. Κλέβουν περιουσίες και τις πωλούν. Αγοράζουν κλεμμένες περιουσίες και τις σφετερίζονται. Κτίζουν και τις πωλούν. Κλέβουν και σφετερίζονται.

ΑΥΤΗ η παρανομία δεν παράγει σε καμία περίπτωση δίκαιο. Ο χρόνος δεν δικαιώνει τον σφετεριστή. Ο χρόνος δεν αλλάζει αυτόματα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η κατοχή, η παρανομία θα βρίσκεται πάντα απέναντι από το διεθνές δίκαιο κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσοι κατά καιρούς αναζητούν τρόπους να δικαιώσουν τους σφετεριστές, τους οποίους έχουν βαπτίσει «χρήστες».