Με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντα -κλειδί για τη διασφάλιση της ναυσιπλοίας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξετάσει διάφορες επιλογές πραγματοποίησης πληγμάτων  σε εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη , όπως βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drones, εγκαταστάσεις ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών», όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Στις επιλογές αυτές, οι βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια είναι ο κόμβος από τον οποίο η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF)  μπορεί και πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην Υεμένη, αν αποφασιστεί από τη συμμαχία των 12 κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της επιχείρησης Prosperity Guardian. Ήδη, οι 12 χώρες- ανάμεσά τους και η Βρετανία- έχουν στείλει τελεσίγραφο στους φιλο-Ιρανούς αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά, προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα. «Αν λάβουν λάβουν το πράσινο φως από το Λονδίνο, τα αεροσκάφη Typhoon που σταθμεύουν στην Κύπρο θα απογειωθούν προς τις ακτές της Βόρειας Υεμένης για να χτυπήσουν στόχους που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι», τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Ήδη, στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας αξιολογείται το ενδεχόμενο να διαταχθούν αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι, καθώς οι αντάρτες δεν φαίνεται να υποχωρούν», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αλλωστε και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς κατέστησε σαφές ότι το Λονδίνο «δεν θα διστάσει» να λάβει «άμεσα μέτρα» για να αποτρέψει νέες επιθέσεις των ανταρτών σε εμπορικά πλοία που κατευθύνονται από ή προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τα βρετανικά μαχητικά Typhoon Fgr Mk. 4 πολλαπλών χρήσεων, που σταθμεύουν στην Κύπρο, μπορούν που θα αναπτυχθούν για να πραγματοποιήσουν επιδρομές  σε προκαθορισμένους στόχους στις ακτές της Υεμένης. Αν και στο παρελθόν τα αεροσκάφη Typhoon χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε επιχειρήσεις αναχαίτισης. Μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση συναγερμού ταχείας αντίδρασης (Qra), μετά τον παροπλισμό των βομβαρδιστικών Tornado. Tα Typhoon μπορούν να μεταφέρουν «έξυπνες βόμβες» με καθοδήγηση με GPS/λέιζερ της οικογένειας Paveway (II και IV) και κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους Brimstone και Storm Shadow.

Εμπειρία από Ιράκ και Συρία

Στο παρελθόν, τα αεροσκάφη της RAF που σταθμεύουν στην Κύπρο έχουν πλήξει στόχους του ISIS στη Συρία και το Ιράκ  και τώρα θα μπορέσουν να  χρησιμοποιηθούν εναντίον των ανταρτών Χούθι , καθώς δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αντίπαλη αεροπορία και θα εστιαστούν στην εξουδετέρωση αντιαεροπορικών συστημάτων και  ραντάρ για την αναχαίτισή τους. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ένας σοβιετικός πύραυλος εδάφους-αέρος SA-6 από την Υεμένη κατέρριψε ένα αμερικανικό drone Mq-9 Reaper. Αλλά τέτοια όπλα δεν αντιπροσωπεύουν -έστω και ελάχιστα- μια πραγματική «απειλή» για τα βρετανικά μαχητικά.

Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι ήρθε επίσης στην επικαιρότητα, λόγω του πολέμου στη Γάζα, καθώς αναφέρθηκε η παρουσία κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2 Dragon Lady της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών στους διαδρόμους της βάσης. Η αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι, απέχει 180 μίλια από το Τελ Αβίβ και ο χρόνος πτήσης είναι 40 λεπτά.

Η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων και drones παρακολούθησης στη βρετανική βάση έχει εγείρει στο παρελθόν έρευνες και ερωτήματα για να «προσδιορίσει» την εμπλοκή του Λονδίνου σε μυστικές αποστολές που διεξήχθησαν μεταξύ 2008 και 2013 μετά τη δημοσίευση στο Wikileaks μιας σειράς απόρρητων εγγράφων. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος DeclassifiedUk, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους ».

Απειλές της Χαμάς

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε απογειώσει 32 αεροπλάνα από την Κύπρο με κατεύθυνση το Ισραήλ, μετά τις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των αμερικανικών πτήσεων. «Οι πτήσεις της Βασιλικής Αεροπορίας επέτρεψαν: «την υποβοηθούμενη αναχώρηση Βρετανών πολιτών από το Ισραήλ» και τη «συνεχή μετακίνηση υλικών που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της διπλωματικής μας αποστολής στο Τελ Αβίβ», καθώς και «τη μεταφορά υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων κορυφαίες διπλωματικές δεσμεύσεις με Ισραηλινούς συνομιλητές», σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Υποστηρίζουν μάλιστα πώς δεν υπάρχει «επίσημη απαίτηση» να ενημερώνεται η  κυπριακή κυβέρνηση για τις εκτεταμένες στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις της Βρετανίας από το νησί.

Ο βρετανός βουλευτής Κένι Μακ Ασκιλ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, κατέθεσε μάλιστα κοινοβουλευτική ερώτηση τονίζοντας ότι το Ακρωτήρι είναι μεν «κυρίαρχη βάση» του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο. «Σίγουρα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναλαμβάνονται χωρίς καμία ανάγκη διαβούλευσης με τους Κύπριους. Παρόλο που θα μπορούσε να καταστήσει την Κύπρο στόχο τρομοκρατίας».

Ναυτεμπορική