“Ο κίνδυνος ακυβερνησίας είναι αρκετά ισχυρός (…) αν τα λαϊκιστικά κόμματα φθάσουν να έχουν μια κρίσιμη μειοψηφία που θα μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, προειδοποίησε σήμερα ο Στεφάν Σεζουρνέ, επικεφαλής της κεντρώας ομάδας Renew Europe., σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για μια “λαϊκιστική και εθνικιστική άνοδο λίγο πολύ παντού στην Ευρώπη“.

“Ο κίνδυνος είναι να έχουμε μεγάλη δυσκολία στον σχηματισμό πλειοψηφίας” συνέχισε ο Σεζουρνέ, που είναι επίσης επικεφαλής του γαλλικού προεδρικού κόμματος Αναγέννηση.

Η ομάδα Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE, δεξιά) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D).

Συντίθεται από 40 κόμματα και έχει 100 ευρωβουλευτές από 24 χώρες.

Ερωτηθείς για πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τοποθετούν το Renew Europe στην τέταρτη θέση, πίσω από την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID, ακροδεξιά), ο Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε βέβαιος για την ικανότητα της ομάδας του να διατηρήσει την τρίτη θέση και να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας στο Κοινοβούλιο. Έκανε λόγο για στόχο “γύρω στους 90/100 βουλευτές”.

“Πρέπει να περάσουμε από τους πεπεισμένους Ευρωπαίους στους πειστικούς Ευρωπαίους” είπε αναφερόμενους στους επερχόμενους μήνες προεκλογικής εκστρατείας.

Ερωτηθείς για την κούρσα για τις “ανώτατες θέσεις” (“top jobs”) στην Ευρώπη που θα αρχίσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο Στεφάν Σεζουρνέ είπε πως ευελπιστεί η ομάδα του να προτείνει έναν υποψήφιο για κάθε θεσμό (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο).

Όσον αφορά την ειδική περίπτωση του Βέλγου Σαρλ Μισέλ, νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

“Προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική οικογένειά μας”, είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να “ερωτηθεί” ποιες είναι οι φιλοδοξίες του.

Τουλάχιστον 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν στις κάλπες από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός θεσμού που συμμετέχει στην υιοθέτηση νόμων μαζί με τα κράτη μέλη.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2019, το ποσοστό συμμετοχής ήταν αυξημένο, με τον μέσο όρο για την Ένωση να είναι στο 50,66%.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική