Μεγάλη χαρακτήρισε την πιθανότητα ενός πολέμου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο «εντός των προσεχών μηνών», ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί.

«Θα τον αρχίσουμε με πολλά πλεονεκτήματα» έναντι του εχθρού, δήλωσε ο Χαλεβί σε εφέδρους που εκπαιδεύονταν στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο όπου οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ είναι καθημερινές μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σημειώθηκαν νέες επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του ισραηλινού εδάφους. «Εν είδει αντιποίνων για τα πυρά αυτά, μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχιόνας της Χαμάς – συμμάχου της Χεζμπολάχ – ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ «σε αντίποινα για τις σφαγές στη Γάζα» και επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός «μαχητή» της στον Λίβανο.

Με τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ να είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν «πλήρης καταστροφή».

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τον πόλεμο στη Γάζα, σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της.

Σε διάστημα τριών και πλέον μηνών, περισσότεροι από 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 141 μαχητές της Χεζμπολάχ και 22 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από ισραηλινής πλευράς, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική