Ό,τι δεν καταφέρνει καμιά φορά άμεσα η πολιτική, το επιτυγχάνει έμμεσα μέσω της οικονομικής οδού.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση για την επενδυτική απόβαση των πελατών της JP Morgan σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, με επίκεντρο τα χρηματιστήρια των δύο χωρών. Κάτι το γεγονός πως η χώρα μας, λόγω των υψηλών επενδυτικών αποδόσεων αλλά και επειδή διατηρεί κάποια ακόμη από τα παλιά χαρακτηριστικά της, θεωρείται από αρκετούς επενδυτές αναδυόμενη αγορά -έστω και χαμηλότερου κινδύνου, κάτι που ο τραπεζικός τομέας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ανθηρός, παρά τον προβληματισμό για την οικονομία, φτιάχνονται δεδομένα που δικαιολογούν τη σύζευξη στην επενδυτική πολιτική του διεθνούς οίκου.

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων δημιουργεί επιπλέον προσδοκίες για διμερείς οικονομικές συμμαχίες, όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές.

Μέσα από τη φιλοσοφία αυτήν οι μεγαλύτεροι πελάτες της JP Morgan θα βρεθούν το διάστημα 15-19 Απριλίου σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν, σύμφωνα με την πρόσκληση, τις διοικήσεις των τοπικών τραπεζών, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, επόπτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι τουρκικές επιλογές

Το ταξίδι θα χρησιμεύσει για μια πλήρη ενημέρωση των πελατών της JP Morgan για την πορεία εξομάλυνσης της τουρκικής οικονομίας και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής. Η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη στο διάστημα 15-17 Απριλίου.

Οι πελάτες του οίκου θα συναντήσουν τις διοικήσεις των Akbank (τραπεζικός τομέας), Arcelik (τουρκική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών, στην οποία ανήκουν οι Beko και Grundig), BIM (είναι μια τουρκική εταιρεία λιανικής, γνωστή για την προσφορά περιορισμένης γκάμας βασικών ειδών διατροφής και καταναλωτικών αγαθών), Coca Cola Icecek (η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών), Ford Otosan (είναι μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων με έδρα την Τουρκία), Garanti (τραπεζικός τομέας), Isbank (τραπεζικός τομέας), Kos Holding (είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων στην Τουρκία), Tofas (εργοστάσιο αυτοκινήτων), Turkcell (τηλεπικοινωνίες), Turkish Airlines (αερομεταφορέας), Yapi Kredi (τραπεζικός τομέας), καθώς και αξιωματούχους ειδικούς για την περιγραφή των οικονομικών της χώρας.

Οι ελληνικές επιλογές

Από τις 18 έως και τις 19 Απριλίου οι πελάτες του οίκου θα έρθουν στην Αθήνα και θα συναντήσουν τις διοικήσεις των Aegean Airlines, Alpha Bank, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Ηellenic Energy, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, καθώς και εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το παραπάνω επενδυτικό ανάγλυφο συνιστά και τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια των δύο χωρών.

Η Τουρκία διαθέτει βαριά βιομηχανία και έναν ισχυρό τραπεζικό τομέα, που έχει δομηθεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα και αντιμετωπίζει προς το παρόν με σοβαρές αντιστάσεις τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας, η οποία μαστίζεται από έναν πληθωρισμό της τάξης του 65%.

Χρηματιστήρια – τράπεζες

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης BIST 100 το 2023 πλησίασε μια απόδοση 50%, που αφήνει πολλά περιθώρια προσδοκιών για τους επενδυτές και το 2024. Στη χώρα μας, όπου το Χρηματιστήριο δημιούργησε έναν πλούτο 22 δισ. ευρώ μέσα στο 2023, οι τιμές αρκετών μετοχών θεωρούνται υποτιμημένες, ενώ ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε μια άνοδο μέσα στο προηγούμενο έτος της τάξης του 38%. Καθετί ελληνικό, ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί έναν δυνατό επενδυτικό στόχο για τους διεθνείς επενδυτές που αγοράζουν τα πάντα.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που μετά το placement σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά, καταγράφει τις δυνατότητες ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος περιμένει αρκετές ακόμη αναβαθμίσεις. Στις τράπεζες το επενδυτικό πεπρωμένο φαντάζει κοινό, μιας και οι προοπτικές, όπως αυτές σκιαγραφούνται από τους διεθνείς οίκους, δείχνουν πολύ καλές και για τη γείτονα

Ναυτεμπορική