Weather Icon

H Ινδία εξοπλίζει την Αρμενία και απειλεί το Μπακού

H Ινδία εξοπλίζει την Αρμενία και απειλεί το Μπακού

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία εξοπλίζει την Αρμενία και το Ιράν απειλεί τακτικά ακόμη και το βάρβαρο καθεστώς στο Μπακού και προειδοποιεί την Τουρκία. Τα παραπάνω έγραψε στο Χ του ο Βαρντάν Οσκανιάν, επικεφαλής του Τμήματος Ιρανικών Σπουδών της Σχολής Ανατολικών Σπουδών.

“Η Ινδία απάντησε επίσημα ότι κατανοεί τις ιρανικές επιθέσεις στην τρομοκρατική ομάδα «Jaish al-Adl» στο έδαφος του Πακιστάν με πυραύλους και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή έναντι των τρομοκρατών.

Η εικόνα, ωστόσο, είναι γενικότερη και πιο ενδιαφέρουσα, καθώς των χτυπημάτων προηγήθηκε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στο Ιράν, κατά την οποία τέθηκε το θέμα της επέκτασης των υποδομών του ιρανικού λιμανιού Chabahar, ενός σημαντικού συστατικού της βορειοδυτικής περιοχής της Ινδίας. Συζητήθηκε επίσης ο νότιος κόμβος μεταφορών. Με τους φιλοϊρανικούς Χούτι της Υεμένης να περιορίζουν αποτελεσματικά τη διακίνηση αγαθών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ο βορειοδυτικός τομέας της Ινδίας έχει γίνει ακόμη πιο ελκυστικός και σημαντικός για τον κόσμο. Και ο αντίπαλος του Ιράν στο Chabahar είναι το πακιστανικό Γκουαντάρ, οπότε το ιρανικό χτύπημα γίνεται και πάλι γεωπολιτικά πολυμερές. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές και βαθύ: η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι ασφαλής, το Πακιστάν είναι ένα ασταθές κράτος που φιλοξενεί τρομοκράτες στο έδαφός του και η Τεχεράνη δεν εξετάζει καν το πυρηνικό της καθεστώς, οπότε μια διαδρομή Βορρά-Νότου που ξεκινά από την Ινδία και περνά από το Ιράν θα γίνει η συντομότερη διαδρομή που θα συνδέει την ινδική ηπειρωτική χώρα με την Ευρώπη και μια ασφαλής διεθνής διαδρομή.

Ο λεγόμενος τουρανικός “Μέσος Διάδρομος” έρχεται επίσης σε αντίθεση με αυτό το σχέδιο, και η υλοποίησή του μέσω του εδάφους της Αρμενίας έρχεται σε άμεση αντίθεση τόσο με τα ινδικά όσο και με τα ιρανικά συμφέροντα, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία εξοπλίζει περιοδικά την Αρμενία, και το Ιράν απειλεί ακόμη και το βάρβαρο καθεστώς στο Μπακού και προειδοποιεί την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον της Αρμενίας να αφήσει στην άκρη τις ψευδαισθήσεις και να εργαστεί σκληρά με αυτούς τους δύο ασιατικούς γίγαντες για να γίνει μέλος του Βορρά-Νότου καθώς και μια πιο σοβαρή γεωπολιτική εναλλακτική στο τεχνητό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι σύμμαχος του φίλου της Ινδίας Πακιστάν και του εχθρού του Ιράν Ισραήλ”, έγραψε.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube