Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Ιανουαρίου 2024

Γιατί οι χριστιανοί ηγέτες αδιαφορούν για τις επιθέσεις που γίνονται στις χριστιανικές κοινότητες;

Γιατί οι χριστιανοί ηγέτες αδιαφορούν για τις επιθέσεις που γίνονται στις χριστιανικές κοινότητες;
Στις 26 Δεκεμβρίου, η Χεζμπολάχ έπληξε την ελληνοκαθολική εκκλησία της Παναγίας στο Ικρίτ του Ισραήλ με δύο κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, τραυματίζοντας δέκα άτομα. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, κανένας χριστιανός ηγέτης δεν έκανε κάποια δήλωση για την επίθεση με πυραύλους της Χεζμπολάχ σε εκκλησία. Φωτογραφία: η εκκλησία της Παναγίας, φωτογραφημένη στις 19 Δεκεμβρίου 2020. (Πηγή εικόνας: Bukvoed/Wikimedia Commons)

Οι χριστιανοί υπό διωγμόν

του Bassam Tawil

Στις 26 Δεκεμβρίου, η λιβανέζικη τρομοκρατική αντιπρόσωπος της Χεζμπολάχ του Ιράν επιτέθηκε στην ελληνοκαθολική εκκλησία της Παναγίας στο Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ. Ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας σοβαρά έναν 85χρονο πολίτη. Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες που έσπευσαν να σώσουν τον εκκλησιαζόμενο τραυματίστηκαν από δεύτερη επίθεση πυραύλων. Η Χεζμπολάχ καυχήθηκε για την επίθεση και δημοσίευσε ένα βίντεο με τους πυραύλους της να χτυπούν την εκκλησία.

Η επίθεση δεν προκάλεσε καμία αντίδραση από κάποια μεγάλη χριστιανική οργάνωση στη Δύση. Αντίθετα, ο Πάπας έσπευσε να καταγγείλει τη δολοφονία δύο χριστιανών γυναικών στη Λωρίδα της Γάζας, υπονοώντας ψευδώς, ωστόσο, ότι ευθύνεται το Ισραήλ.

Η Nαχίντα Καλίλ Αντόν και η κόρη της, Σαμάρ Καλίλ Αντόν, φέρεται να σκοτώθηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην καθολική ενορία της Αγίας Οικογένειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πάπας ισχυρίστηκε ότι οι δύο γυναίκες «σκοτώθηκαν και άλλες τραυματίστηκαν από τους σκοπευτές ενώ πήγαιναν στην τουαλέτα». Αν και δεν κατονόμασε τους φερόμενους ως σκοπευτές, ο Πάπας, στο άρθρο, απηχώντας ψευδείς ισχυρισμούς της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, έριχνε ξεκάθαρα ευθύνη στο Ισραήλ:

«Κατά την προσευχή προς τον φύλακα Άγγελο, ο Πάπας είπε ότι συνεχίζει να λαμβάνει ανησυχητικά νέα από τη Γάζα, όπου άοπλοι πολίτες γίνονται στόχοι βομβαρδισμών και πυροβολισμών».

Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, κανένας χριστιανός ηγέτης δεν έκανε κάποια δήλωση για την επίθεση με πυραύλους της Χεζμπολάχ σε εκκλησία.

Όταν οι μουσουλμάνοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα κατά των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ιράκ και άλλες χώρες, κανείς, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ΜΜΕ, δεν το λαμβάνει υπόψη. Γιατί; Δεν πρόκειται για το Ισραήλ. Κανένας εβραίος δεν ευθύνεται.

Είναι εξίσου πιθανό οι χριστιανές γυναίκες να σκοτώθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η Χαμάς όχι μόνο χρησιμοποιεί τζαμιά για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ∙ ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, ένας εξέχων χριστιανός ηγέτης στη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια ενός από τους πρόσφατους γύρους συγκρούσεων, τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν την εκκλησία για να εκτοξεύσουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για τους ίδιους τρομοκράτες που εκτόξευσαν έναν πύραυλο που έπληξε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και έσπευσαν να κατηγορήσουν ψευδώς το Ισραήλ. Μια ευρωπαϊκή στρατιωτική πηγή, αφού εξέτασε εικόνες από τις ζημιές στο σημείο της επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, απέρριψε την υπόθεση ότι η επίθεση ήταν χτύπημα αέρος-εδάφους από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος. Η πηγή, καθώς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτίμησαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο της Γάζας που είχε εκτοξευθεί εσφαλμένα με σκοπό να πλήξει το Ισραήλ. Η πηγή, επιπλέον, αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών που ανακοινώθηκε εσπευσμένα από το Υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς, λέγοντας ότι είναι απίθανο να σκοτώθηκαν 471 άνθρωποι στην έκρηξη. Οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος.

Νωρίτερα, το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είχε κατηγορήσει ευθέως, χωρίς κανένα στοιχείο, το Ισραήλ ότι σκότωσε τις χριστιανές μάνα και κόρη. «Πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ», υποστήριξε το πατριαρχείο σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι τα στρατεύματά του είχαν βάλει στόχο την ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Τονίζοντας ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) «δεν στοχεύουν αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους», ο στρατός είπε ότι εκπρόσωποι της εκκλησίας επικοινώνησαν σχετικά με ένα περιστατικό στην ενορία της Αγίας Οικογένειας, αλλά «δεν υπήρξε αναφορά για χτύπημα στην εκκλησία, ούτε για τραυματισμό ή θάνατο πολιτών. Αυτό υποστηρίζεται από μια αξιολόγηση των επιχειρησιακών ευρημάτων του ισραηλινού στρατού».

Αργότερα, ο στρατός είπε ότι, σύμφωνα με την αρχική του αξιολόγηση, «τρομοκράτες της Χαμάς εκτόξευσαν μια ρουκετοβομβίδα κατά του ισραηλινού στρατού από την περιοχή της εκκλησίας». Ο στρατός εντόπισε τρία άτομα στην περιοχή που δρούσαν ως «παρατηρητές» της Χαμάς και «καθοδηγούσαν τις επιθέσεις της», και πυροβόλησαν εναντίον τους.

«Ενώ αυτό το περιστατικό συνέβη στην περιοχή όπου φέρεται να σκοτώθηκαν οι δύο γυναίκες», είπε, «οι αναφορές που ελήφθησαν ―σχετικά με τις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν— δεν ταιριάζουν με το συμπέρασμα της αρχικής μας αξιολόγησης, η οποία διαπίστωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευε παρατηρητές στα παρατηρητήρια του εχθρού».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι συνεχίζονται οι «έρευνες για το συμβάν», προσθέτοντας:

«Ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του ισχυρισμούς για χτυπήματα σε ευαίσθητες τοποθεσίες, ειδικά σε εκκλησίες που είναι ιεροί τόποι για τη χριστιανική πίστη. Ο ισραηλινός στρατός κατευθύνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και όχι εναντίον αμάχων, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πεποίθηση. Ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει πολλά μέτρα για τον μετριασμό των ζημιών σε αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τη Χαμάς που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους και τους εκμεταλλεύεται — όπως και τους θρησκευτικούς χώρους— χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες».

Κουνώντας κατηγορητικά το δάχτυλο εναντίον του Ισραήλ, ο Πάπας και το Λατινικό Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ επενδύουν στην πραγματικότητα στους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώνει ο παλαιστινιακός πληρεξούσιος του Ιράν, η Χαμάς. Ο Πάπας και το πατριαρχείο έσπευσαν να καταδικάσουν το Ισραήλ, κυρίως με βάση έναν ψευδή ισχυρισμό της Χαμάς, της οποίας οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και δολοφόνησαν περισσότερους από 1200 Ισραηλινούς και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους. Ο Πάπας και το πατριαρχείο δεν μπήκαν καν στον κόπο να περιμένουν την έρευνα του ισραηλινού στρατού για το περιστατικό στην εκκλησία της Γάζας. Αντίθετα, αυτοί, όπως πολλοί στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης της Δύσης, επέλεξαν να παπαγαλίσουν τους ψευδείς ισχυρισμούς της Χαμάς και άλλων τρομοκρατών.

Όπως πολλοί στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης στη Δύση, επέλεξαν επίσης να αγνοήσουν την επίθεση της Χεζμπολάχ στην εκκλησία στο βόρειο Ισραήλ. Μάλλον δεν βλέπουν κανένα λόγο να αντιδράσουν για μια επίθεση για την οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί στο Ισραήλ.

Πού ήταν ο Πάπας και άλλες χριστιανικές οργανώσεις, αναρωτιέται κανείς, όταν χριστιανοί που ζούσαν υπό το καθεστώς της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στοχοποιούνταν συστηματικά και διώκονταν;

Κατά τη διάρκεια της ασταθούς περιόδου 2006-2008 στη Λωρίδα της Γάζας, ισλαμιστές τρομοκράτες δολοφόνησαν τον Ραμί Αγιάντ, έναν παλαιστίνιο χριστιανό ακτιβιστή που υπηρετούσε ως διευθυντής του μοναδικού χριστιανικού βιβλιοπωλείου εκεί. Το βιβλιοπωλείο είχε γίνει στόχος πολλών επιθέσεων στο παρελθόν, όπως βομβιστικών επιθέσεων και εμπρησμών. Ο Αγιάντ ήταν γνωστό ότι δεχόταν απειλές όλα αυτά τα χρόνια.

Στις 6 Οκτωβρίου 2007, καθώς ο Αγιάντ έκλεινε το βιβλιοπωλείο, μια ομάδα μασκοφόρων τον έβαλε με τη βία σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκε. Την επόμενη μέρα, το σώμα του βρέθηκε σε ένα χωράφι κοντά στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας. Είχε ξυλοκοπηθεί άγρια, και ένα σημείωμα που βρέθηκε κοντά στο σώμα του τον κατηγορούσε ότι ήταν «ιεραπόστολος» και προειδοποιούσε άλλους να μην ασχολούνται με παρόμοιες δραστηριότητες.

«Από την εκλογή της κυβέρνησης της Χαμάς το 2006 και το πραξικόπημα με το οποίο η Χαμάς κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2007, η θρησκευτική ένταση έχει μόνο ενταθεί», έγραψε ο αείμνηστος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζάστες Γουάινερ, ο οποίος ερεύνησε εκτενώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χριστιανών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς έχει θεσπίσει πολιτικές που μετατρέπουν τις ελεγχόμενες από τους Παλαιστίνιους περιοχές σε ισλαμική θεοκρατία, ενώ η χριστιανική θρησκεία και οι πιστοί της υφίστανται συνεχείς διακρίσεις. Μουσουλμανικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν οικοδομήσει μια κουλτούρα μίσους κατά τη διάρκεια των ετών —παλιά θεμέλια της ισλαμικής κοινωνίας. Το 2008, μουσουλμάνοι μαχητές βομβάρδισαν τη Χριστιανική Ένωση Νέων (YMCA) στην πόλη της Γάζας, και μια βόμβα εξερράγη σε χριστιανικό σχολείο».

Κατά την άποψη του Γουάινερ, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των χριστιανών Αράβων προκύπτουν από έναν τρόπο σκέψης που χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες του Ισλάμ:

«Παραδοσιακά, δίνεται στους χριστιανούς και τους εβραίους μια κατώτερη κοινωνική θέση γνωστή ως dhimmitude στο Ισλάμ. Το ντίμα (dhimma) είναι ένα νομικό συμβόλαιο υποταγής που επιβλήθηκε στους αυτόχθονες μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε περιοχές που κατακτήθηκαν κατά την εξάπλωση του Ισλάμ. Παρόλο που οι εβραίοι και οι χριστιανοί δεν αναγκάστηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, δεν αντιμετωπίζονταν ως ίσοι με τους μουσουλμάνους. Ως ντιμί (dhimmis) , οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί υπόκεινταν σε νομικούς και πολιτιστικούς περιορισμούς βάσει του ισλαμικού νόμου. Για παράδειγμα, οι μουσουλμάνοι μπορούσαν να ιππεύσουν άλογα, ενώ οι χριστιανοί και οι εβραίοι περιορίζονταν σε γαϊδούρια. Ή, οι μουσουλμάνοι επιτρεπόταν να φορούν ενδύματα από λεπτό ύφασμα, ενώ οι χριστιανοί και οι εβραίοι επιτρεπόταν να φορούν μόνο ρούχα από χοντρό ύφασμα».

Ο Γουάινερ συνέχισε επισημαίνοντας:

«Στην παλαιστινιακή κοινωνία οι χριστιανοί Άραβες δεν έχουν φωνή και προστασία. Δεν είναι περίεργο που έφυγαν. Λόγω της μετανάστευσης —που άρχισε πριν από δύο ή τρεις γενιές— το 70% των χριστιανών Αράβων που κατοικούσαν αρχικά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα τώρα ζουν στο εξωτερικό».

Πόσο ειρωνικό είναι, λοιπόν, που η τελευταία προσπάθεια να χαρακτηριστεί το Ισραήλ ως χώρα που στοχοποιεί τους χριστιανούς συνέπεσε με τη σφαγή στη Νιγηρία που διαπράχθηκε κατά των χριστιανών που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Περισσότεροι από 160 χριστιανοί δολοφονήθηκαν σε συντονισμένες επιθέσεις από ισλαμιστικές στρατιωτικές ομάδες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 23 και 25 Δεκεμβρίου. Η Νιγηρία υπήρξε εστία χριστιανικής δίωξης τα τελευταία χρόνια, και η χώρα, το 2022, ήταν πρώτη στον κόσμο σε θανάτους χριστιανών λόγω της πίστης τους. Όταν διαπράττονται τέτοιες φρικαλεότητες, σπάνια ακούμε τις φωνές εκείνων που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Οι 10 χώρες που ηγούνται στην καταδίωξη χριστιανών, σύμφωνα με την Open Doors, μια οργάνωση που υποστηρίζει τους διωκόμενους χριστιανούς, είναι η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, η Υεμένη, η Ερυθραία, η Λιβύη, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν. Άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα και αξίζει να αναφερθούν είναι η Ινδία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Κούβα, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Τουρκία και η Νικαράγουα.

Στο Ισραήλ, στο μεταξύ, η χριστιανική κοινότητα αυξήθηκε κατά 1,4% το 2020 και αριθμούσε περίπου 182000 άτομα. Το 84% των χριστιανών δήλωσε ικανοποιημένο με τη ζωή στο Ισραήλ: το 24% είπε ότι ήταν «πολύ ικανοποιημένο» και το 60% «ικανοποιημένο». Το Ισραήλ είναι μια από τις λίγες χώρες στη Μέση Ανατολή όπου οι χριστιανοί αισθάνονται ασφαλείς, και ο αριθμός τους αυξάνεται. Αντίθετα, το 2022 περίπου 1100 χριστιανοί ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας —ενώ το 2014 ζούσαν πάνω από 1300.

Οι χριστιανοί ηγέτες που γυρίζουν την πλάτη τους στη δεινή κατάσταση των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας ή οπουδήποτε αλλού, ενώ συνεχίζουν να έχουν εμμονή με το Ισραήλ, κάνουν τεράστιο κακό στο ποίμνιό τους: μακριά από την προσοχή του κοινού, οι χριστιανοί θα στοχοποιηθούν πιο σκληρά από ποτέ. Ακόμη χειρότερα, όσοι αδιαφορούν για τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών δίνουν το πράσινο φως στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και άλλους ισλαμιστές να καταστρέψουν χριστιανικούς ιερούς τόπους και να δολοφονήσουν χριστιανούς.

Ο Bassam Tawil είναι μουσουλμάνος Άραβας με έδρα τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube