Weather Icon
Αστυνομία 20 Ιανουαρίου 2024

Γιάννης Ραχωβίτσας! Ο undercover αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε φόβος και τρόμος των καρτέλ ναρκωτικών

Γιάννης Ραχωβίτσας! Ο undercover αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε φόβος και τρόμος των καρτέλ ναρκωτικών

1973-2011 38 χρόνια ‘’υπηρέτης’’ της Ελληνικής Αστυνομίας από τα οποία για 25 ολόκληρα έτη έδινε μάχες για την καταπολέμηση της διακίνησης Ναρκωτικών.

Ο Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννης Ραχωβίτσας παραχώρησε συνέντευξη στο policenet.gr, μιλώντας για την σταδιοδρομία του στο σκληρό χώρο των ναρκωτικών, τις προσωπικότητες που τον στιγμάτισαν αλλά και τις αλλαγές που έχει ανάγκη το ένδοξο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ο εν αποστρατεία Αντιστράτηγος και Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννης Ραχωβίτσας, δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Μια συζήτηση που ταξιδεύει τον κάθε αναγνώστη σε άλλες εποχές, σε εκείνες που τις μικροποσότητες στη διακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα, διαδέχτηκαν οι συμμορίες και τα καρτέλ.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Από την συμπλοκή στην Ανδραγαθία

«Τα περισσότερα χρόνια μου –όπως είναι γνωστό- αφιερώθηκαν στη Δίωξη Ναρκωτικών. Πριν υπηρέτησα στο χώρο του Κοινού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη. Έχω να θυμάμαι αρκετές φορές που κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα κάποιου συνεργάτη-συναδέλφου μου ή η δική μου, γιατί όταν ασχολείσαι με το κοινό έγκλημα ή τα ναρκωτικά, έρχεσαι σε επαφή με κακοποιούς, γίνονται συμπλοκές ή εμπλοκές που πολλές φορές μπορούν να σου κοστίσουν την ίδια σου τη ζωή.

Η μάχη που δώσαμε με τους Τούρκους λαθρεμπόρους σε τουρκικό έδαφος κατά το 91’ και η μάχη στην Αθήνα με έναν οπλισμένο, μεγαλέμπορο ναρκωτικών το 92’, αποτελούν τα πιο κομβικά σημεία της υπηρεσιακής μου πορείας. Μάλιστα, από τη δεύτερη συμπλοκή αποκόμισα μια ουλή στη παλάμη που θα μου θυμίζει πως μια λεπτή γραμμή χωρίζει τελικά τη ζωή από το θάνατο. Τιμήθηκα με δυο ανδραγαθίες», αναφέρει ο κ. Ραχωβίτσας.

ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ
Δημοσίευμα ύστερα από κατάσχεση τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης

Γιατί Δίωξη Ναρκωτικών;

«Όπως προανέφερα, τα προηγούμενα χρόνια  υπηρετούσα στο Κοινό Έγκλημα, παρακολουθήσεις, ανθρωποκτονίες π.χ. υπόθεση Παπαχρόνη, του δράκου της Δράμας. Ήταν μια πολύ καλή υπηρεσία με πολύ ωραίο αντικείμενο. Τώρα το πώς βρέθηκα στη Δίωξη Ναρκωτικών είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία! Κάποτε, ανακρίναμε έναν πολύ σκληρό ληστή στη Β. Ελλάδα και θυμάμαι ότι κατά την ανάκριση δεν μπορούσαμε να του πάρουμε κουβέντα. Τότε πέρασε ένας συνάδελφος της Δίωξης και με ενημέρωσε ότι ο ληστής ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικά και ότι την επόμενη ημέρα θα ομολογήσει  χωρίς κανέναν κόπο. Εγώ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, τον αμφισβήτησα. Σε μία φάση, περνάει ο συνάδελφος από δίπλα του, δείχνοντάς του ένα… ‘χαρτάκι’ και φεύγει. Κατάλαβα ότι ήταν παλιοί ‘’ γνώριμοι’.’ Πράγματι, την επόμενη ημέρα ο σκληρός κακοποιός, με εμφανή σημάδια στέρησης, με φώναξε και μου τα παραδέχτηκε όλα. Λίγο αργότερα ο συνάδελφος, μου εξήγησε ότι στο χαρτάκι που του έδειξε, είχε φτιάξει από τα τσιγάρα του ένα ‘’φιξάκι’’ που έμοιαζε με αληθινό και ο ληστής θεώρησε ότι εάν ‘ομολογήσει ’ θα του το  προσφέρει.»

Ο πρώην Επίτιμος Υπαρχηγός εκείνη την ημέρα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εντυπωσιάστηκα και διαπίστωσα την τεράστια δύναμη των ναρκωτικών».

ραχωβίτσασ
Ιούλιος 2002: Φώτο από την εκδήλωση για την επιβράβευση των προσπαθειών των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Μίλερ .Στο στιγμιότυπο από την παράδοση επιταγών διακρίνονται ο (τότε) Αστυνομικός Υπο/ντή Ιωάννης Ραχώβιτσας, ο Αμερικάνος Πρέσβης Τ Μίλερ, ο υποπλοίαρχος Ν Βεργάδης και ο Γ Παπαδόπουλος (ΣΔΟΕ)/ πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Ραχωβιτασ
Φωτογραφικό υλικό από επιτυχία του κ. Ραχωβίτσα και της Δίωξης Ναρκωτικών

Ο «καλός» και ο «κακός» – Προσωπικότητες ανεξίτηλες στη μνήμη

Ο κ. Ραχωβίτσας, μιλώντας στο policenet.gr εξήγησε ότι το μυαλό του ανθρώπου μπορεί να κάνει θαύματα εάν το χρησιμοποιήσει σωστά. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι από ποια πλευρά επιθυμεί κανείς να βρίσκεται. Από την πλευρά των τίμιων ή των κακοποιών;

«Ο άνθρωπος – πρότυπο για εμένα ήταν ο Γιώργος Αγγελάκος. Ένας καταξιωμένος, έξυπνος αξιωματικός που συνάντησα όταν βρέθηκα στη Δίωξη Ναρκωτικών. Όλα μου τα χρόνια τον είχα προϊστάμενο, ώσπου μετέπειτα ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε Αρχηγός της Αστυνομίας.

Από την άλλη πλευρά ‘’θαύμασα’’ την ευστροφία του ”Βαρόνου της κοκαΐνης’‘, Μάικλ Αντόνιο, υπηκόου Εκουαντόρ και του Έλληνα Αλέκου Ζεκερίδη, που άλλαξαν στον χώρο των ναρκωτικών, την εγκληματικότητα στην Ελλάδα.

 Ο Μάικλ Αντόνιος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στις αρχές της δεκαετίας του 90’. Εμείς εκείνη την εποχή ασχολιόμασταν με μικροποσότητες ναρκωτικών και εάν τύγχανε και εντοπίζαμε ποσότητες τεσσάρων και πέντε κιλών κοκαΐνης, τα κανάλια πανηγύριζαν! Ο Αντόνιο κατάφερε να εισχωρήσει στην Ελλάδα ως ο μεγαλύτερος έμπορος κοκαΐνης της εποχής. Στην πρώτη του μεγάλη υπόθεση συνελήφθη, για 400 κιλά κόκας. Ήταν γρήγορος, κατάφερνε κάθε φορά να ξεγλιστράει και να διαφεύγει στο εξωτερικό. 

 Ο Ζεκερίδης συνήθιζε να λέει «Το σύστημα -εάν έχεις λεφτά- το χτυπάς όποια ώρα και στιγμή θέλεις». Και οι δυο πέθαναν νωρίς… »

Από την ελληνική στην αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών

Ο κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος εάν είχε να βγάλει εις πέρας μια αποστολή δεν εφησύχαζε, αφού συνταξιοδοτήθηκε, εργάστηκε για 8 έτη στην θρυλική αμερικανική υπηρεσία έναντι στα ναρκωτικά, τη DEA.

ραχωβιτασ
Ο κ. Ραχωβίτσας με την Αρχηγό DEA του Τέξας και τον Αρχηγό DEA της Ελλάδας

«Εκείνο που διαπίστωσα από όλα μου τα έτη στη Δίωξη είναι ότι τα ναρκωτικά δεν αποτελούν ένα έγκλημα, το οποίο περιορίζεται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Οι μεγάλες ποσότητες περνούν πάντα από τα σύνορα. Η ηρωίνη είναι κυρίως εισαγόμενη από Αφγανιστάν, ενώ η κοκαΐνη εισαγόμενη κυρίως από Λατινική Αμερική .Και στις δύο περιπτώσεις για να πεις ότι πέτυχες πρέπει να εντοπίσεις τη πηγή.»

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, αναφέρει στο policenet.gr και συνεχίζει λέγοντας ότι η χώρα είχε τη καλή τύχη να συνεργαστεί με τη DEA. Με αυτή τη συνεργασία η ελληνική σημαία κυμάτισε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου (Τέξας, Καραϊβική, Σικάγο, Βενεζουέλα…)

Από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την αποστράτευσή του ο κ. Ραχωβίτσας προσλήφθηκε στις αμερικανικές υπηρεσίες καταπολέμησης των ναρκωτικών.

«Οι άνθρωποι προηγούνται σε επαγγελματισμό από εμάς. Ένα ζήτημα το οποίο το μεταλαμπαδεύσαμε και στις επόμενες γενιές των αξιωματικών που υπηρετούν στη Δίωξη ως αστυνομικοί, λιμενικοί ή υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Είναι σπουδαίο πράγμα να συνεργάζεσαι με ανθρώπους σπουδαίους και πιο επαγγελματίες από εσένα», τονίζει.

ΡΑΧΩΒΙΤΑΣ
Νοεμβρίου 2005: Ο (τότε) Διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών Γιάννης Ραχωβίτσας, παρουσίασε ποσότητα 14 κιλών φυτικής ναρκωτικής ουσίας KHAT, που βρέθηκαν στην κατοχή ενός άνδρα 23 ετών, στον Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, και ο οποίος συνελήφθη. πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Επίτιμου Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομία «ΕΔΩ»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube