Weather Icon
Ισραήλ , ΟΗΕ , Παλαιστίνη 22 Ιανουαρίου 2024

Φραντσέσκα Αλμπανέζε – ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο βομβαρδίζοντας τη Γάζα

Φραντσέσκα Αλμπανέζε – ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο βομβαρδίζοντας τη Γάζα

«Το Ισραήλ έκανε πράγματα που είναι εντελώς παράνομα»

Τα σχόλια της Ιταλίδας νομικού, ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, διατυπώθηκαν καθώς το Ισραήλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, με την οποία κατηγορείται για «γενοκτονία». Οι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι και ονομάζονται από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μολονότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται, «για να προστατεύονται άνθρωποι οι οποίοι δεν εμπλέκονται ενεργά στις μάχες: οι άμαχοι, οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι ασθενείς και οι τραυματίες», υπογράμμισε η κ. Αλμπανέζε. Είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των μαχητών από τους αμάχους και πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται είναι αναλογικές, συνέχισε.

«Αντί γι’ αυτό, γίναμε μάρτυρες 100 και πλέον ημερών ακατάπαυστων βομβαρδισμών — τις δύο πρώτες εβδομάδες με 6.000 βόμβες ανά εβδομάδα, βόμβες 2.000 λιβρών, (οι ρίψεις των οποίων γίνονταν) σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές», σημείωσε.

«Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Μεγάλος αριθμός των νοσοκομείων αυτών, των μεγαλύτερων, έκλεισε, βομβαρδίστηκε ή καταλήφθηκε από τον (ισραηλινό) στρατό. Ο κόσμος πεθαίνει τώρα όχι μόνο εξαιτίας των βομβών, αλλά επίσης επειδή δεν υπάρχουν αρκετές δομές υγείας για να τού προσφερθεί περίθαλψη», στηλίτευσε η ειδική.

«Ο αριθμός των παιδιών που ακρωτηριάζονται καθημερινά, που τους ακρωτηριάζουν ένα ή δυο μέλη, είναι σοκαριστικός. Τους πρώτους δύο μήνες αυτού του πολέμου, ακρωτηριάστηκαν χωρίς αναισθησία 1.000 παιδιά. Αυτό είναι τερατώδες», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει από πού άντλησε τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Η κ. Αλμπανέζε καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις της Χαμάς, που μπορεί κατά την άποψή της να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως «τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό που έκανε το Ισραήλ».

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube