Weather Icon
Διάστημα , Ινδία 16 Ιανουαρίου 2024

Ένας Παγκόσμιος Θρίαμβος! Ο Aditya-L1 άρχισε να παρατηρεί τον Ήλιο

Ένας Παγκόσμιος Θρίαμβος! Ο Aditya-L1 άρχισε να παρατηρεί τον Ήλιο

Ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023, το ταξίδι του Aditya-L1 προς τον προορισμό του σχεδιάστηκε σχολαστικά, περιλαμβάνοντας πολλαπλές τροχιές γύρω από τη Γη πριν ξεφύγει από τη βαρυτική του επιρροή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Περιληπτικά

  • Το διαστημόπλοιο έφτασε στην τροχιά του στόχου του στις 6 Ιανουαρίου
  • Θα μελετήσει τον Ήλιο με απαράμιλλη ακρίβεια
  • Τα όργανα του διαστημικού σκάφους έχουν βαθμονομηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του

Ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) S. Somanath, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Διαστήματος στο Gandhinagar, τόνισε την πρόοδο της αποστολής Aditya L1 και είπε ότι έχει ξεκινήσει παρατηρήσεις.

” Η Aditya L1 είναι ήδη εκεί στο σημείο Lagrange 1 και κινείται γύρω από την τροχιά. Άρχισα λοιπόν να κοιτάζω κάποιες αρχικές παρατηρήσεις. Δεν έχω ακόμη το δηλώσω… Θα επανέλθουμε με δεδομένα σύντομα”, δήλωσε ο Somanath, δείχνοντας ότι ενώ Η προκαταρκτική συλλογή δεδομένων έχει ξεκινήσει, το επίσημο επιχειρησιακό καθεστώς της αποστολής είναι ακόμη προσεχές.

Εκτοξεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023, το ταξίδι του Aditya-L1 στον προορισμό του σχεδιάστηκε σχολαστικά, περιλαμβάνοντας πολλαπλές τροχιές γύρω από τη Γη πριν ξεφύγει από τη βαρυτική του επιρροή στις 30 Σεπτεμβρίου. Το διαστημόπλοιο έφτασε στην τροχιά στόχο του στις 6 Ιανουαρίου 2024, όπου θα μελετήσει τον Ήλιο με απαράμιλλη ακρίβεια.

Αυτή η αποστολή δεν είναι απλώς ένας εθνικός θρίαμβος, αλλά ένας παγκόσμιος θρίαμβος, όπως τόνισε ο Somanath, ο οποίος είπε: «Αυτό είναι για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για την Ινδία».

Η αποστολή Aditya-L1 στοχεύει να εμβαθύνει την κατανόησή μας για τα ηλιακά φαινόμενα , συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού στέμματος, της φωτόσφαιρας και των επιπτώσεων των ηλιακών ανέμων και της σχετικής ακτινοβολίας. Τα όργανα του διαστημικού σκάφους έχουν βαθμονομηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, στέλνοντας πίσω εικόνες ακτίνων Χ και μετρήσεις σωματιδίων, δείχνοντας την υγιή του κατάσταση.

Η δέσμευση του ISRO στην ακρίβεια ήταν εμφανής καθώς το διαστημόπλοιο απαιτούσε αρκετές διορθώσεις για να εξασφαλίσει την ακριβή τοποθέτησή του στην τροχιά του φωτοστέφανου, που είναι ένας επιμήκης βρόχος γύρω από το σημείο L1. Οι σχολαστικές προσαρμογές που έγιναν από τους επιστήμονες εμπόδισαν τον δορυφόρο να απομακρυνθεί από την πορεία του, μια απόδειξη της τεχνογνωσίας τους και της εξελιγμένης μηχανικής της αποστολής.

Κοιτάζοντας το μέλλον,oSomanath έριξε επίσης φως στα φιλόδοξα σχέδια του Isro, με το πρόγραμμα Gaganyaan να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα το 2024. Η ινδική διαστημική υπηρεσία εργάζεται για μια επανδρωμένη αποστολή έως το 2025 και έχει θέσει το βλέμμα της σε έναν τολμηρό στόχο να προσγειώσει έναν Ινδό αστροναύτη τη Σελήνη μέχρι το 2040.

Ο Somnath είχε πει ότι μετά τους θριάμβους των τελευταίων έξι μηνών, ” ο πρωθυπουργός χάραξε μια πορεία για εμάς που εκτείνεται πέρα ​​από τα τρέχοντα έργα μας. Στόχος μας δεν είναι απλώς να εκτελέσουμε την αποστολή Gaganyaan αλλά να διατηρήσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο διάστημα, που οδηγεί σε ένας Ινδός αστροναύτης που θα πατήσει το πόδι του στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το 2040».

ΠΗΓΗ: India Today
 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube