Η Ταϊβάν φαίνεται έτοιμη να εκλέξει τον Λάι Τσινγκ-τε ως τον επόμενο ηγέτη της αφού ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κουμιντάνγκ, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές.

Ο Λάι είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, για την προεδρία. Το Πεκίνο τον έχει χαρακτηρίσει ως «υποκινητή του πολέμου» για την προεδρία. Βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την απερχόμενη πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία επιμένει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.

Ο Χου Γιου-ιχ, προεδρικός υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του στην Ταϊπέι και ζήτησε συγγνώμη που απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του, αποδεχόμενος την ήττα του. Το Πεκίνο προτιμούσε το Κουμιντάνγκ ως διαπραγματευτικό εταίρο και ο Χου είχε δεσμευτεί να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα

Τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα), ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων.

Οι κίνδυνοι

Ο Λάι θα ανακοινώσει τη νίκη του στις εκλογές αργότερα μέσα στην ημέρα. Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία για το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα και σίγουρα ένα πλήγμα για το Πεκίνο, το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι η εκλογή του Λάι θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση. Η Κίνα θεωρεί την αυτόνομη νήσο της Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα – εάν χρειαστεί και με στρατιωτική δύναμη.

Η νίκη του Λάι αναμένεται επίσης να δοκιμάσει τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, που είδαμε μόλις προσφάτως να ομαλοποιούνται μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ  τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οποιαδήποτε ανανέωση των εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων εγείρει τον κίνδυνο ενός λανθασμένου υπολογισμού στα στενά της Ταϊβάν να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Ναυτεμπορική