Weather Icon

Δικαστήριο στο Πακιστάν επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον Ιμράν Καν, μερικές ημέρες πριν τις εκλογές

Δικαστήριο στο Πακιστάν επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον Ιμράν Καν, μερικές ημέρες πριν τις εκλογές
Δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τον Imran Khan σε 10 χρόνια φυλάκιση  για διαρροή κρατικών μυστικών, όπως δήλωσε το κόμμα του, τη σκληρότερη ποινή σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και παίκτη του κρίκετ σε πολλές περιπτώσεις, που έρχεται λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Το ειδικό δικαστήριο έκρινε τον Χαν ένοχο για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου ενός μυστικού τηλεγραφήματος που έστειλε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, όπως ανέφερε το κόμμα του στο Πακιστάν Tehreek-e-Insaf (PTI). Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Shah Mehmood Qureshi καταδικάστηκε επίσης σε 10 χρόνια κάθειρξη για την ίδια υπόθεση.

Η φυλάκιση είναι η δεύτερη καταδίκη του Khan τους τελευταίους μήνες και διασφαλίζει ότι ο δημοφιλής πολιτικός θα παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενόψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας που θα οδηγήσει επίσης στον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Το PTI είπε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση. «Δεν δεχόμαστε αυτή την παράνομη απόφαση», ανάρτησε ο δικηγόρος του Khan, Naeem Panjutha, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο βοηθός του Khan Zulfikar Bukhari είπε στο Reuters ότι η νομική ομάδα δεν είχε καμία ευκαιρία να τον εκπροσωπήσει ούτε να εξετάσει μάρτυρες, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διεξήχθη στη φυλακή.

Ένας άλλος από τους δικηγόρους του Χαν, ο Αλί Ζαφάρ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY ότι δεδομένων των συνθηκών της δίκης και της καταδίκης, οι πιθανότητες να ακυρωθεί η υπόθεση μετά την έφεση ήταν “100%”.

Ο Μπουχάρι χαρακτήρισε την καταδίκη μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της υποστήριξης προς τον Χαν. «Ο κόσμος θα φροντίσει τώρα να βγει και να ψηφίσει σε μεγαλύτερους αριθμούς», είπε στο Reuters.

Ο Khan είχε προηγουμένως καταδικαστεί σε τρία χρόνια σε υπόθεση διαφθοράς , η οποία τον είχε ήδη αποκλείσει από τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, η νομική του ομάδα ήλπιζε να τον απελευθερώσει από τη φυλακή, όπου βρισκόταν από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αλλά η τελευταία καταδίκη σημαίνει ότι είναι απίθανο, ακόμη και όταν οι κατηγορίες αμφισβητούνται σε ανώτερο δικαστήριο.

Το κόμμα του τρεις φορές πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, του κύριου πολιτικού αντιπάλου του Χαν, είπε ότι η ετυμηγορία δεν ήταν αρκετά σκληρή.
“Νομίζω ότι, με βάση την απροσεξία και το έγκλημά του – που αφορά σημαντικά εθνικά συμφέροντα – αυτή είναι μια πολύ ελαφριά πρόταση”, δήλωσε ο Αχσάν Ικμπάλ, ανώτερος βοηθός του Σαρίφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κόμμα του Σαρίφ είναι το πρωτοπόρο για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μετά τις δημοσκοπήσεις.
Η καταδίκη λίγο πριν από τις κάλπες θα “εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των εκλογών”, δήλωσε ο Μαζχάρ Αμπάς, αναλυτής με έδρα το Καράτσι.

Η ανάκαμψη του Πακιστάν από την οικονομική κρίση εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα. Οι εκλογές έρχονται καθώς το Πακιστάν ακολουθεί μια δύσκολη πορεία ανάκαμψης στο πλαίσιο μιας διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βοήθησε τη χώρα να αποτρέψει ελάχιστα μια κρατική χρεοκοπία πέρυσι.

Ο Χαν έχει αντιμετωπίσει δεκάδες υποθέσεις από τότε που εκδιώχθηκε από την εξουσία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας το 2022.
Ο Χαν λέει ότι το μυστικό τηλεγράφημα που αναφέρεται στην υπόθεση ήταν απόδειξη συνωμοσίας του πακιστανικού στρατού και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησής του το 2022 μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον και ο στρατός του Πακιστάν αρνούνται τις κατηγορίες.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το περιεχόμενο του καλωδίου εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης από άλλες πηγές.

Το PTI του Khan, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2018, υπέστη σημαντική οπισθοδρόμηση νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ένα δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής να αφαιρέσει από το κόμμα το παραδοσιακό εκλογικό του σύμβολο, το ρόπαλο του κρίκετ.
Οι υποψήφιοί του διεκδικούν τώρα ως ανεξάρτητοι, πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε φυγή εν μέσω αυτού που το κόμμα αποκαλεί καταστολή που υποστηρίζεται από τον στρατό. Ο στρατός το αρνείται.

Η ομάδα μέσων ενημέρωσης του Khan δημοσίευσε ένα μήνυμα από τον φυλακισμένο ηγέτη στο X τις στιγμές που οδήγησαν στην ετυμηγορία.
«Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να σας προκαλέσουν δίνοντάς μου μια σκληρή ποινή σε αυτή την περίπτωση, ώστε να βγείτε στους δρόμους και να διαδηλώσετε, μετά να προσθέσετε άγνωστους στο πλήθος και μετά να κάνετε άλλη μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας», ανέφερε η ανάρτηση.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, την πρώτη φορά που συνελήφθη ο Khan, οι υποστηρικτές του κατηγορήθηκαν για ταραχές και λεηλασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού ενός υψηλόβαθμου στρατηγού. Ο Χαν αρνείται ότι οι υποστηρικτές του ήταν μέρος του όχλου.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να βεβαιωθούν ότι θα βγουν σε νούμερα για να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζονται από τον ίδιο.
«Αυτός είναι ο πόλεμος σας και αυτή είναι η δοκιμασία σας ότι πρέπει να εκδικηθείτε για κάθε αδικία με την ψήφο σας στις 8 Φεβρουαρίου, παραμένοντας ειρηνικοί», πρόσθεσε η ανάρτηση.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube