Weather Icon
Εθνική Άμυνα 27 Ιανουαρίου 2024

Defence Point: Σύμβαση για γόμωση πυρομαχικών 155mm με μισά χρήματα

Defence Point: Σύμβαση για γόμωση πυρομαχικών 155mm με μισά χρήματα

Η Deloitte αξιολογεί, η ΕΑΣ γομώνει με μόλις 90 ευρώ το βλήμα, το ΥΠΕΘΑ αμέτοχος θεατής! – Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η κρατικά ελεγχόμενη εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπέγραψε τη δεύτερη κατά σειρά συμφωνία για εργασίες γόμωσης πυρομαχικών των 155 χλστ. με τιμή μόλις 90 ευρώ ανά βλήμα! Υπενθυμίζεται, ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης ύψους 1,2 δις δολαρίων ΗΠΑ (1,102 δις ευρώ) μεταξύ NATO και Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA: NATO Support and Procurement Agency) για την προμήθεια 220.000 βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. Με απλό υπολογισμό προκύπτει ότι η μοναδιαία τιμή βλήματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της διεθνούς αγοράς, η ανωτέρω μοναδιαία τιμή υποδεικνύει ότι στην προαναφερθείσα σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξελιγμένων πυρομαχικών. Κατά την ίδια πηγή, την παρούσα περίοδο στη διεθνή αγορά η μοναδιαία τιμή βλημάτων M107 HE (High-Explosive: υψηλής εκρηκτικότητας) κυμαίνεται μεταξύ 1.500 έως 2.500 ευρώ και η συνήθης τιμή για τις εργασίες γόμωσης (ΜΗ συμπεριλαμβανομένου του κόστους του TNT που χρησιμοποιείται ως γόμωση που θα παραδοθεί από τον αντισυμβαλλόμενο) ανέρχεται σε ποσοστό 12 -13% της αξίας του βλήματος. Δηλαδή, με τιμή βλήματος 1.500 ευρώ η αξία των εργασιών γόμωσης ανέρχεται σε 180 έως 195 ευρώ, τουλάχιστον διπλάσια από της σύμβασης που υπεγράφη.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω δεδομένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που εποπτεύει την ΕΑΣ, δεν θεωρεί ότι απαιτείται εξήγηση για την τιμή των 90 ευρώ για τις εργασίες γόμωσης; Ας σημειωθεί ότι η χθεσινή συμφωνία που αφορά στις εργασίες γόμωσης 50.000 βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. και υπεγράφη με τη σλοβακική εταιρία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group), είναι η δεύτερη κατά σειρά που υπογράφεται με τους ίδιους όρους (ποσότητα βλημάτων, τιμή μονάδας) με τη σλοβακική εταιρία. Άξιο μνείας είναι ότι η συμφωνία υπογράφεται την περίοδο που η Deloitte Greece, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αξιολογεί τις προτάσεις συνεργασίας με τα ΕΑΣ που κατέθεσαν δύο εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της ΕΑΣ, ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη πρόταση συνεργασίας.

Πρόκειται για τη σλοβακική εταιρία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group) και την αμερικανική Global Ordnance, όπως έχει ήδη αναφέρει το DP. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα το DP είχε αναφερθεί στη χωρίς την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, θετική απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣ για τη συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με τη σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group).

Μία απόφαση που περιορίζει την κρατική εταιρία στον ρόλο του «φτωχού συγγενή» στην κοινοπραξία και ταυτόχρονα συνεπάγεται την απώλεια της εγχώριας δυνατότητας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων. Μέχρι σήμερα δε η διοίκηση της ΕΑΣ δεν έχει αιτιολογήσει την -τουλάχιστον παράδοξη- απόφαση να μην περιληφθεί στο επενδυτικό σχέδιο η μικρή σχετικά (1,5 έως 2 εκατ. ευρώ) δαπάνη επισκευής ή αντικατάστασης της πρέσσας κωνικοποίησης που επιτρέπει την παραγωγή μεταλλικών μερών των βλημάτων (κορμών).

Εάν, δε, συνυπολογιστούν τα καταγγελλόμενα από τους εργαζόμενους της ΕΑΣ στην αιχμηρή επιστολή τους προς τη διοίκηση της εταιρίας (στον σύνδεσμο ), και την εν συνεχεία ανακοίνωσή τους, εγείρεται αυθόρμητα το ερώτημα, αν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, θεωρούν ότι με αυτή τη στάση τους διαφυλάττουν την αξία της περιουσίας των φορολογούμενων, εν όψει εισόδου επενδυτή στην κρατική εταιρία.

ΠΗΓΗ: Defence Point

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube