Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα επιθέσεις τους, με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον εμπορικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας την αντίδραση πέντε πολεμικών πλοίων ων ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που περιπολούσαν την περιοχή που είναι κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν την Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών σκαφών, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X.

Μία μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τους Χούθι εάν συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία.

Ήταν η τελευταία προειδοποίηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τότε που η ομάδα ενέτεινε τις επιθέσεις της στα τέλη του 2023, δεσμευόμενη να μην υποχωρήσει έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ιστορικό

Εκπαιδευμένοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ιράν, οι Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, φαινομενικά για να υποστηρίξουν τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που στοχεύει έχουν ελάχιστους ή καθόλου δεσμούς με το Ισραήλ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας αμερικανικής επιχείρησης αντιποίνων στην Υεμένη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την κατάπαυση του πυρός που έχει επικρατήσει στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα – η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ . Αυτό προκάλεσε αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αύξησε το κόστος μεταφοράς.

Αντιδρώντας οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της «περίπλοκης» επίθεσης. Κατά την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση των ανταρτών εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν περίπλοκη επίθεση με ιρανικού σχεδιασμού drones, πυραύλους κρουζ εναντίον σκαφών επιφανείας και βαλλιστικό πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας», σύμφωνα με το κείμενο.

Για την κατάρριψη των drones και των πυραύλων επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και βρετανικό πολεμικό, διευκρίνισε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη την τελευταία επίθεση των Χούθι.

Την πληροφορία ότι σημειώθηκε νέο «συμβάν» ασφαλείας στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, δημοσιοποίησε νωρίτερα η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

«Η UKMTO έλαβε πληροφορίες για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα», κατά το οποίο υπήρξε «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. «Επενέβησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού» και «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημείωσε η βρετανική υπηρεσία μέσω X, παροτρύνοντας τα εμπορικά σκάφη να κινούνται με «προσοχή» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Associated Press σχολιάζει ότι η επίθεση από τους Χούθι ήρθε παρά την προγραμματισμένη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αργότερα την Τετάρτη, για την πιθανή καταδίκη και την απαίτηση άμεσης παύσης των επιθέσεων από τους αντάρτες.

Ναυτεμπορική