Μπορέλ: Η Τουρκία να αποφύγει τις εντάσεις και να εξομαλύνει σχέσεις με ΚΔ

Μπορέλ: Η Τουρκία να αποφύγει τις εντάσεις και να εξομαλύνει σχέσεις με ΚΔ

Να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.

Ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή αναφέρει ότι ο κ. Παπαδάκης ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», στον Άγιο Δομέτιο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη γραπτή απάντηση του κ. Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Μπορέλ, προστίθεται, σημείωσε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος, καταλήγει ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube