Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 22 Ιανουαρίου 2024

Αντόνιο Ταγιάνι: Η πολυεθνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Αντόνιο Ταγιάνι: Η πολυεθνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Το πρώτο σημαντικό βήμα

O Ιταλός ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η νέα επιχείρηση θα συνεπάγεται επίσης τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, αλλά μόνο για αμυντικούς σκοπούς

Η νέα ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, που προωθεί η Ιταλία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα είναι ένα «σημαντικό βήμα προς μια πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, μετά την παρουσίαση του κοινού σχεδία Ρώμης-Παρισίου-Βερολίνου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σε δηλώσεις του, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν προκαταρκτικό πράσινο φως σε μια προτεινόμενη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο την προστασία της ναυτιλίας από τις επιθέσεις των Houthis της Υεμένης.
Το τελικό πράσινο φως αναμένεται στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, διευκρίνισε.
«Προτείνουμε μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία μια αποστολή που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας», τόνισε σχετικά ο Tajani.
Εξήγησε ότι η νέα επιχείρηση –η οποία θα επεκτείνει την αποστολή Emasoh/Agenor που ήδη δραστηριοποιείται στο Στενό του Ορμούζ– θα συνεπάγεται δεδομένα τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, αλλά μόνο για αμυντικούς σκοπούς.
Από τον Νοέμβριο, οι Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις στη ναυτιλία μέσω των πλωτών οδών που οδηγούν στη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, μια ζωτικής σημασίας οδό για την ενέργεια και τα φορτία που προέρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

ADVERTISEMENT

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί», κατέληξε ο Tajani, διευκρινίζοντας ότι το ιταλικό κοινοβούλιο θα μιλήσει για τη νέα αποστολή, αλλά δεν θα απαιτήσει νέα κοινοβουλευτική ψήφο έγκρισης.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube