Weather Icon

Αντιθέσεις: Κοινωνίες και η “Γυμνή Μετάβαση” σε Αβεβαιότητες Δυστοπίας ή Εναλλακτικών Προκλήσεων;

Αντιθέσεις: Κοινωνίες και η “Γυμνή Μετάβαση” σε Αβεβαιότητες Δυστοπίας ή Εναλλακτικών Προκλήσεων;

Στις “Αντιθέσεις” αποχαιρετάμε το 2023 με μια εκπομπή για τις προκλήσεις των κοινωνιών και των λαών το 2024 .

***Καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής ο Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, Εικαστικός -συγγραφέας και επί χρόνια συντάκτης της Liberation Δημοσθένης Δαββέτας, με αφορμή το νέο του βιβλίο:

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» σε μια συζήτηση για την μεγάλη ευκαιρία της Ανθρωπότητας αλλά και τον μεγάλο κίνδυνο της απόλυτης δυστοπίας , ως τις μεγάλες προκλήσεις του 2024 .

– Σύγχρονη Τέχνη και Πολιτική. Αισθητική και Πολιτική. Μήπως ο μηδενισμός της Τέχνης σημαίνει και μηδενισμό πολιτικής;

– Τέλος Αισθητικής σημαίνει και τέλος πολιτικης;

– Οδεύουμε σε ψηφιακή πολιτική και τεχνη; Τέχνη και Πολιτική μέσω ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης;

– Γεωπολιτική και Τεχνητή νοημοσύνη.

– Το τέλος της Αισθητικής σημαίνει και τέλος του νοηματος;

– Στα χρόνια της επικοινωνίας και των αγορών πως είναι, πως θα γίνει η ανθρώπινη ζωή;

*** Στην εκπομπή παρεμβαίνει η Ευγενία Σαρηγιαννίδη, Ψυχολόγος – Συντονίστρια του Δικτύου «psy-counsellors», κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και μεταπτυχιακού με αντικείμενο την Ψυχολογία και το Διαδίκτυο, μιλώντας για την κοινωνική παρακμή και αποξένωση στο Δυτικό Πολιτισμό, με επισημάνσεις γύρω από το κυρίαρχο αφήγημα της “Πολιτικής Ορθότητας” και τον καταχρηστικό δικαιωματισμό που είναι “ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο στάρι…”.

– Τι σημαίνει το “ζώντας σε έναν κόσμο μιας εφήμερης επίδοσης με αλγοριθμικό επαύριο, όπου πολίτης βιώνει την κατανάλωση των αγαθών όχι ως απόλαυση, αλλά ως υποβολιμαία διαταγή”;

– Το σύνδρομο πολυφρένειας όπου όλα γίνονται τεχνολογία. Πως η κοινωνία ζει στην τεχνολογία των σχέσεων, εκεί όπου η λογική γίνεται υποπροϊόν, η πίστη μια χαμένη περιπέτεια, και η παράδοση ένας κίνδυνος οπισθοδρόμησης;

– Πως και γιατί ” Ο ψηφιδωτός πολιτισμός μας δεν καταξιώνει τίποτα με την πολλαπλότητα των κριτηρίων του και όλα εναλλάσσονται στις απαιτήσεις των ρόλων, ο οποίοι αλλάζουν όπως και οι μόδες” ;

***Κι ακόμη, μια γεωπολιτική παρένθεση θεμελιώδους γεωστρατηγικής αξίας για τον Ελληνισμό, σε ένα κόσμο με τεκτονικές αλλαγές και πολυπαραγοντικές σταθερές, από το 1982 και για 41 χρόνια πλέον ,με το 2023 να μας αποχαιρετά: “Η τραγική ιστορία της ΑΟΖ, οι προεκτάσεις της και η επιστροφή του φοβικού συνδρόμου στην Αθήνα”.

– Τι αποκαλύπτει από την Ουάσιγκτον, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης.

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Montego Bay της Τζαμάϊκα, το 1982 . Θεωρείται ειδικός στο θέμα της ΑΟΖ κα έχει γράψει άρθρα και βιβλία στα αγγλικά και ελληνικά για αυτό το θέμα, μαχόμενος για την Ελληνική ΑΟΖ και την οριοθέτηση της με την Κύπρο .

Αναλύει , γιατί για την Ελλάδα αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες κυρίαρχου κράτους, εθνικό καθήκον να συντάξει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με όλες τις θαλάσσιες ζώνες της. Ερμηνεύει, το γιατί αποτελεί ” μυστήριο ” η Ελλάδα να αρνείται να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα την πιο “διάσημη” θάλασσα του πλανήτη μας!

“ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” με τον Γιώργο Σαχίνη
📺 Στην ΚΡΗΤΗ TV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube